PICCJ: Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare

Procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare, ei putând fi supuşi doar controlului judecătoresc şi celui al CSM, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), într-un răspuns transmis joi, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

195 afișări
Imaginea articolului PICCJ: Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare

PICCJ: Procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în faţa comisiilor parlamentare (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), procurorii pot participa, "în mod excepţional", la aceste comisii, doar pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la aspecte tehnice.

"Printr-o hotărâre a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 24 mai 2007 s-a stabilit că procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească. Totodată, s-a hotărât că, în mod excepţional, pot participa în calitate de invitaţi la aceste comisii, atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informaţii de interes public", se arată în răspunsul transmis de Parchetul instanţei supreme agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii PICCJ precizează că procurorii pot fi supuşi doar controlului judecătoresc privind legalitatea actelor şi măsurilor dispuse în cauzele pe care le instrumentează, precum şi controlului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) exercitat în materie disciplinară.

Mai multe publicaţii au relatat faptul că procurorul DNA Lucian Papici ar fi cerut informaţii cu privire la un teren agricol din judeţul Călăraşi, care ulterior a fost achiziţionat de fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 13 noiembrie, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând:"Cazul Călăraşi".

Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: "Cazul Călăraşi".

Ponta a precizat că iniţiativa constituirii unei Comisii de anchetă privind modul în care instituţii ale statului şi persoane ocupând funcţii oficiale s-au implicat în activităţi private de verificare pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private în Călăraşi a aparţinut parlamentarilor social-democraţi membri ai Comisiei Juridice.

Întrebat dacă un procuror, precum Lucian Papici, poate fi chemat legal în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, Ponta a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale în acest sens, precizând totodată că nu se intenţionează chemarea Ioanei Băsescu în faţa comisiei parlamentare.

Preşedintele Traian Băsescu declara că nu l-a cunoscut niciodată pe procurorul Papici, însă în 13 noiembrie i-a dat un telefon pentru a-i cere scuze pentru că "din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal".

"Nu l-am cunoscut niciodată pe procurorul Papici. Eu nu m-am întâlnit cu acest om. Singura dată când m-am întâlnit cu procurorul Papici a fost telefonic, astăzi, când l-am sunat şi i-am cerut scuze că din jocurile politice ale unui plagiator mincinos este implicat într-un scandal. Atât am făcut. Este prima dată când am vorbit cu procurorul Papici astăzi, la telefon, şi i-am cerut scuze că, involuntar, a fost amestecat într-un astfel de scandal", a spus şeful statului.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare.

Ioana Băsescu preciza, în 7 noiembrie, că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", arăta Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.

Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate". Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, că terenul din Călăraşi a fost achiziţionat cinsitit, fiind vorba despre o afacere de familie, el menţionând că nu şi-ar fi permis ilegalităţi şi că, de fapt, USL în ansamblu face un joc politic.

"Creditul este la dobânda pieţei, din ziua în care s-a făcut contractul de credit. Fiica mea a depus dosarul la sucursala Victoria, pentru că CEC este singura bancă care finanţează agricultura, băncile austriece nu o fac. Politica e pornită de pe vremea lui Boc, când s-a stabilit ca unul din obiectele de activitate să fie finanţarea agriculturii. Marea majoritate a oamenilor din agricultură se finanţează de la CEC. Povestea cu dobânda, că e mică, e adevărat că scrie 6,53, dar este dobânda anuală 7,1, peste dobânzile cu care se finanţează societăţi agricole. Fiind persoană fizică, s-a dat această dobândă", a mai spus Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară, că PNL va decide joi poziţia legată de Comisia parlamentară în cazul Călăraşi, iar întrebat dacă în USL mai există armonie, el a răspuns că Uniunea funcţionează.

Anterior, surse participante la întâlnirea USL de miercuri seară declaraseră pentru MEDIAFAX că preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu au ajuns "încă" la un acord în ceea ce priveşte comisia legată de "cazul Călăraşi".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că partidele din USL se luptă între ele pentru a controla comisia parlamentară, pentru a anunţa concluziile, el adăugând: "Dacă sunt cinstiţi şi nu vor să facă un joc politic şi vor să afle adevărul, nu mai bine fac o plângere la Parchet, acum?".

"Nu ştiu care să pună comisia sub control, vă daţi seama ce plăcut ar fi un partid să iasă să spună concluziile - «În concluzie, se sesizează Parchetul». Nu mai bine, dacă sunt cinstiţi, şi nu vor să facă un joc politic şi vor să afle adevărul, nu mai bine fac o plângere la Parchet, acum?", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici