Predoiu, despre dosarul Diaspora transferat la DNA: N-am nicio rezervă că va face ce trebuie să facă

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat joi că transferarea dosarului privind votul din diaspora la DNA poate da un indiciu cu privire la faptul că procurorii au elemente în ceea ce priveşte fapte de corupţie ale unor persoane cu funcţii în stat.

293 afișări
Imaginea articolului Predoiu, despre dosarul Diaspora transferat la DNA: N-am nicio rezervă că va face ce trebuie să facă

Cătălin Predoiu (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Predoiu a fost întrebat cum vede faptul că dosarul legat de votul din diaspora de la prezidenţiale a fost transferat de la Parchetul General la Direcţia Naţională Anticorupţie.

”Votul este un drept fundamental al cetăţeanului şi el nu poate fi oprit de nimeni, nici de persoane private, nici de persoane cu funcţii în statul român. Dacă DNA a cerut transferul acestui dosar probabil că are elemente legate de competenţa DNA, reamintesc faptul că DNA are în competenţă combaterea corupţiei şi are în vizor persoane cu funcţii în stat, prin natura funcţiunii DNA. Deci asta poate să fie un indiciu cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în acel dosar”, a afirmat Predoiu.

Liderul PNL a fost întrebat dacă se aşteaptă ca DNA să solicite Parlamentului începerea urmăririi penale pentru miniştri vizaţi în acest dosar.

”N-am nicio rezervă cu privire la faptul că DNA va face ce trebuie să facă, îşi face datoria şi eu sper ca Parlamentul să rămână pe politica pe care pare că s-a realiniat, la îndemnul preşedintelui Iohannis, de a da curs anchetelor justiţiei, inclusiv asupra membrilor Parlamentului”, a mai spus prim-vicepreşedintele PNL.

Dosarul privind problemele înregistrate la votul din diaspora a fost trimis, joi, de procurorii Parchetului instanţei supreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor.

"La data de 4 decembrie, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile articolului 132 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri", arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), într-un comuncat de presă transmis MEDIAFAX

Surse judiciare declarau, anterior, pentru MEDIAFAX că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) vrea să preia dosarul privind votul din diaspora pentru că are suspiciuni că în cauză ar fi vorba de săvârşirea unor fapte care intră în competenţa sa.

La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie, românii din străinătate au ieşit la vot în număr record, însă în mai multe capitale europene, cozile au fost uriaşe, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean. Înlocuitorul lui, Teodor Meleşcanu, a făcut apel, înaintea turului al doilea, ca românii din diaspora să vină la vot devreme, el menţionând că dacă declaraţiile pe propria răspundere sunt completate din timp şi dacă cei şapte membri ai secţiei sunt prezenţi, numărul celor care vor vota se va dubla.

După scrutin, Meleşcanu şi-a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota şi a declarat că trebuie identificate soluţii legislative pentru a asigura condiţiile ca românii să-şi exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla în străinătate.

La două zile după turul al doilea, şi Meleşcanu a demisionat, el precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca "om de onoare", "într-o ţară în care nimeni nu prea-şi asumă responsabilităţile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici