PREMIERĂ pentru România: Servicii psihologice pentru copiii cu autism, decontate de CNAS din 1 iunie

Copiii cu autism şi alte persoane vor putea beneficia, din 1 iunie, în premieră în România, de unele servicii psihologice decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunţat, marţi, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, Mihai Aniţei.

3178 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ pentru România: Servicii psihologice pentru copiii cu autism, decontate de CNAS din 1 iunie

Colegiului Psihologilor: Servicii psihologice pentru copiii cu autism, decontate de CNAS din 1 iunie (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Proiectul de norme la contractul-cadru de servicii medicale, publicat recent pe site-ul CNAS, prevede, pentru prima dată, că pot fi decontate servicii psihologice de sănătate conexe actului medical.

"Este pentru prima dată când în normele la contractul-cadru se reglementeaza posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialităţi medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate. Pentru prima dată, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au înţeles importanţa serviciilor psihologice. Colegiul Psihologilor din România va desfăşura o campanie de informare a psihologilor, medicilor şi publicului larg asupra acestor schimbări", a declarat Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR).

Acesta a mai anunţat "o veste bună" în ceea ce priveşte copiii diagnosticaţi cu tulburari din spectrul autist.

"Din luna iunie, copiii cu autism şi alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre CNAS (psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială), acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania", a adăugat preşedintele CPR.

Potrivit contractului-cadru, pacienţii pot beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrică nespecifică individuală şi familială, psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii, tulburări din spectrul autist), psihiatrie terapia cognitiv-comportamentală, a mai spus preşedintele CPR.

Serviciile de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie şi psihopedagogie specială - logopezi şi kinetoterapeuţi - şi pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialităţi clinice: neurologie şi neurologie pediatrică; psihiatrie pediatrică.

Aniţei a mai vorbit de "situaţia nefavorabilă" de la Ministerul Transporturilor, unde, a arătat el, în continuare furnizorii neautorizaţi şi neavizaţi pentru servicii psihologice sunt agreaţi de către Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizaţi nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranţa transporturilor. "Prin acceptarea avizelor psihologice fără timbru profesional, autorităţile statului pun în pericol sănătatea şi siguranţa transporturilor şi a cetăţenilor", a spus Aniţei.

În 27 mai este Ziua Psihologului. Acum zece ani, pe 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici