Premierul Japoniei, vizită istorică marţi, în România. Cu cine se va întâlni după demisia lui Tudose

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, se află marţi la Bucureşti, aceasta fiind o deplasare istorică, în condiţiile în care niciun şef al Executivului din Japonia nu a făcut o vizită oficială în ultimii 100 de ani în ţara noastră. Premierul nipon se va întâlni cu Klaus Iohannis.

5663 afișări
Imaginea articolului Premierul Japoniei, vizită istorică marţi, în România. Cu cine se va întâlni după demisia lui Tudose

Premierul Japoniei, vizită istorică marţi, în România. Cu cine se va întâlni

„Aceasta este prima vizită în România a unui Prim-ministru al Japoniei şi are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia. Cu prilejul primirii la Palatul Cotroceni, vor avea loc convorbiri în format restrâns, convorbiri în plenul delegaţiilor, declaraţii de presă şi un dineu oficial pe care Preşedintele Klaus Iohannis îl va oferi în onoarea Prim-ministrului Shinzo Abe. Agenda convorbirilor include stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor inter-umane”, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, pe agenda întâlnirii dintre Klaus Iohannis şi oficialul din Japonia vor fi abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi Uniune, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Shinzo Abe are al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007, potrivit zf.ro.

Partidul pe care îl conduce a câştigat în decembrie 2012 alegerile parlamentare şi astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine în această funcţie de la Shigeru Yoshida din 1948. Din 2012, a mai câştigat alegerile din 2014 şi apoi pe cele din 2017.

În topul celor mai puternici oameni din lume al revistei Forbes, „Teflon Abe”, cum este poreclit de revistă, este situat pe locul 37.

Sub conducerea sa, au fost introduse mai multe măsuri de natură fiscală concepute să crească economia Japoniei, dar şi măsuri privind apărarea ţării. Legăturile cu China sunt tensionate din cauza disputelor teritoriale şi istoriei conflictuale dintre cele două ţări.

Pe plan extern, a luptat pentru dreptul Japoniei de a mobiliza trupe peste mări în scopuri defensive pentra ţară şi aliaţii acesteia.

După testele balistice efectuate de Coreea de Nord, Abe a promis că va lua măsuri, deşi nu a precizat în termeni practici ce se va întâmpla.

Administraţia sa nu se află în relaţii foarte bune cu China, cunoscută ca sponsorul Coreei de Nord, mai ales din cauza disputelor teritoriale asupra insulelor din Marea Chinei de Est. A participat la comemorarea a 45 de ani de relaţii diplomatice între China şi Japonia, acţiune ce a fost înţeleasă ca o ofertă de pace.

Pe plan intern, Shinzon Abe este cunoscut în Japonia pentru mai multe modifcări legislative, cele mai importante fiind în domeniul apărării, economiei şi justiţiei.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics” au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici