Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani

Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după revoluţia din 1989 a fost eliberat, miercuri, din Penitenciarul Botoşani, după ce a executat 21 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind acuzat că a bătut un bărbat, apoi i-a dat foc.

1167 afișări
Imaginea articolului Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani

Primul român condamnat la închisoare pe viaţă după 1989, eliberat după 21 de ani (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ioan Chifan, din localitatea Răducăneni, judeţul Iaşi, a fost eliberat condiţionat, după 21 de ani, la vârsta de 49 de ani.

În 1990, Ioan Chifan a fost găsit vinovat pentru omor deosebit de grav şi condamnat definitiv la închisoare pe viaţă. El a fost acuzat de procurori că l-a răpit, împreună cu doi complici, în ianuarie 1990, pe inginerul Victor Şerban. Mobilul crimei ar fi fost că Şerban ar fi retrogradat-o pe soţia lui Chifan din postul de gestionar la fabrica de textile din Răducăneni, în cel de magazioner.

Cei trei au bătut victima, apoi au aruncat-o într-o cisternă, au stropit-o cu motorină şi i-au dat foc. Potrivit procurorilor, în momentul în care i-au dat foc inginerului acesta era încă în viaţă. Trupul inginerului a fost găsit întâmplător nouă luni mai târziu, în cisternă.

Chifan a susţinut în mai multe interviuri că inginerul a atentat la integritatea soţiei sale şi că se consideră doar autorul moral al crimei.

Ioan Chifan a fost eliberat miercuri, de Ziua Penitenciarelor, şi nu a fost aşteptat de nicio rudă la porţile închisorii.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani, Iulian Dărângă, a declarat că magistraţii Judecătoriei Botoşani au decis să-l pună în libertate pe Ioan Chifan, considerând că acesta şi-a ispăşit pedeapsa pentru care a fost condamnat în urmă cu 21 de ani.

Bărbatul a fost eliberat după ce a trecut termenul de recurs de cinci zile.

Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Botoşani, iniţial, comisia din cadrul penitenciarului i-a respins cererea de eliberare condiţionată, având un termen de reexaminare de zece luni. Ulterior, instanţa i-a redus termenul cu două luni, iar săptămâna trecută a fost analizat din nou şi a fost propus pentru eliberare condiţionată.

Decizia magistraţilor vine după ce, anul trecut, au respins cererea deţinutului de eliberare condiţionată.

Potrivit legii, o persoană condamnată pe viaţă poate cere, în anumite condiţii, eliberarea condiţionată dacă a executat cel puţin 20 de ani.

Ioan Chifan a fost căsătorit şi are doi copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici