Procesul de corupţie al lui Oprişan, amânat din nou pentru reaudierea a 12 martori

Procesul în care Marian Oprişan, vicepreşedinte PSD, trimis în judecată de DNA în 2006, este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals, a fost amânat, marţi, din nou la Curtea de Apel Cluj, pentru 8 septembrie, când urmează să fie reaudiaţi 12 martori.

340 afișări
Imaginea articolului Procesul de corupţie al lui Oprişan, amânat din nou pentru reaudierea a 12 martori

Procesul de corupţie al lui Oprişan, amânat din nou pentru reaudierea a 12 martori (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Oprişan a declarat presei, la ieşirea din sala de judecată a Curţii de Apel Cluj, unde a fost audiat peste două ore şi jumătate, că este optimist şi are încredere că magistraţii vor face dreptate în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am fost audiat, pentru că nu am nimic de ascuns şi sunt nevinovat. Am răspuns punctual şi detaliat la fiecare punct din rechizitoriu. Acuzaţiile nu au nicio legătură cu realitatea, ele sunt false şi mincinoase în marea lor parte. Am încredere în magistraţii judecători cinstiţi din România că vor face dreptate în acest caz, eu aş fi vrut să se fi terminat mai repede acest proces. S-a dat un termen pentru 8 septembrie, când vor reaudiaţi 12 martori, la cererea DNA. Sunt optimist pentru că sunt nevinovat”, a spus Oprişan.

Acesta a adăugat că nu crede că procesul se va termina în 8 septembrie, pentru că totul va depinde de cei 12 martori, dacă vor veni toţi pentru a fi reaudiaţi.

Avocatul lui Marian Oprişan, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat, la rândul său, că este vorba despre 12 martori care au fost audiaţi în faza de urmărire şi în faţa primei instanţe.

"Se cere practic reaudierea lor în faţa Curţii de Apel Cluj. Administrarea unei astfel de probe este necesară având în vedere că soluţia primei instanţe a fost de achitare a clientului meu. Este firesc ca instanţa de apel să perceapă aceste probe”, a explicat Mateuţ.

Înainte de a intra în sala de judecată, Marian Oprişan a declarat că s-a prezentat la termenul stabilit la Curtea de Apel Cluj din respect faţă de lege şi faţă de magistraţi.

"Cred că mi-am demonstrat nevinovăţia până acum, alţii trebuie să demonstreze ceea ce au greşit. Cred că în România există justiţie, există magistraţi judecători cinstiţi, garanţi ai statului de drept”, a afirmat Oprişan.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Economice, Ion Costeanu, directorul Direcţiei Tehnice, Liviu Rusu, fost şef Serviciu Drumuri şi Poduri din Direcţia Tehnică a Consiliului Judeţean.

Procurorii au susţinut că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Marian Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzaţii se refereau la achiziţia corpului de clădiri de la "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în localităţile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreţinerea cărora Consiliul Judeţean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

În 2006, când Oprişan a fost deferit justiţiei, DNA spunea că Judecătoria Focşani este cea competentă pentru a soluţiona cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistraţii de la Judecătoria Focşani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, pentru refacerea urmăririi penale.

În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprişan a ajuns în faţa judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanţa supremă a admis strămutarea acestuia.

Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susţinut că Oprişan ar fi oferit locuinţe unor judecători din zonă şi că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparţială a magistraţilor.

În februarie a.c., Marian Oprişan a fost achitat de magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca, însă sentinţa a fost atacată de DNA, astfel că în mai a avut loc primul termen la Curtea de Apel Cluj, amânat atunci pentru 23 iunie, întrucât unul dintre inculpaţii din dosar a solicitat un alt termen, până la care să îşi angajeze un apărător.

Avocatul Mateuţ declara atunci că sentinţa Curţii de Apel Cluj va fi definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici