Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere în cazul exploziei de la Iaşi / Trei persoane au rămas internate în spital. Reacţia ISU

Procurorii Parchetulului de pe lângă Tribunalul Iaşi fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în cazul exploziei de luni seara de la Iaşi, în urma căreia două persoane au murit şi 11 au fost rănite, transmite corespondentul MEDIAFAX. Trei dintre răniţii în urma exploziei de luni seara dintr-un imobil din municipiul Iaşi au rămas internaţi, starea lor fiind stabilă, însă medicii nu exclud complicaţiile.

1406 afișări
Imaginea articolului Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere în cazul exploziei de la Iaşi / Trei persoane au rămas internate în spital. Reacţia ISU

Procurorii fac cercetări pentru ucidere din culpă şi distrugere în cazul exploziei de la Iaşi / Trei persoane au rămas internate în spital (Imagine Andreea Balaurea / Mediafax Foto)

Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi s-a constituit o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de distrugere calificată şi ucidere din culpă cu privire la producerea exploziei din municipiul Iaşi.

Sursa citată arată că poliţiştii, sub supravegherea procurorului de caz, şi specialiştii în construcţii fac, în continuare, cercetări la locul exploziei, pentru lămurirea tuturor împrejurărilor şi stabilirea răspunderii penale în cauză.

Explozia urmată de un incendiu a avut loc la un bloc de locuinţe situat lângă seminarul catolic "Sfântul Iosif" Iaşi, în zona "Copou". În urma acesteia, două persoane au murit şi 11 au fost rănite, din care şase au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" din Iaşi, iar cinci au fost evaluate la faţa locului, fără să fie internate.

Reprezentanţii Primăriei municipiului Iaşi au pus la dispoziţia oamenilor evacuaţi din imobilul în care a avut loc explozia căminul unui liceu, însă mulţi au preferat să meargă la rude.

"Sunt mulţi, însă, care şi-au exprimat opţiunea de a merge la rude. Sunt oameni în vârstă care au copii, la care îşi doresc să meargă. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat, să rămâi peste noapte fără un acoperiş şi la această vârstă”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Gabriel Andronache, reprezentant al Primăriei Iaşi.

Trei dintre răniţii în urma exploziei de luni seara dintr-un imobil din municipiul Iaşi, respectiv două persoane în vârstă de 81 de ani şi alta de 62 de ani, au rămas internaţi, starea lor fiind stabilă, însă medicii nu exclud complicaţiile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon” Iaşi, Diana Cimpoeşu, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că doi răniţi, în vârstă de 85, respectiv 90 de ani, care au suferit intoxicaţii în formă uşoară, au fost externaţi.

În unitatea medicală au rămas internate două persoane, soţ şi soţie, în vârstă de 81 de ani, care au suferit traumatism cranio cerebral, cranio facial, contuzie toracică, abdominală şi de membre.

Totodată, o femeie în vârstă de 62 de ani este internată la Neurochirurgie, la Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. Dr. Nicolae Oblu, pentru un traumatism cranio-cerebral.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon” Iaşi a afirmat că starea răniţilor este stabilă, însă medicii nu exclud complicaţiile în cazul celor doi pacienţi în vârstă de 81 de ani.

De asemenea, viceprimarul municipiului Iaşi, Gabriel Harabagiu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că cele două persoane care au murit în urma exploziei sunt fostul profesor universitar Victor Bulacovschi, care a fost şi prorector al Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, şi soţia acestuia, fost cercetător la Institutul "Petru Poni".

"Cele două persoane care au decedat mi-au fost profesori la facultate. Dumnealui a fost şi prorector. Îi datorez primul job din viaţa mea, m-am angajat în anul II la facultate datorită dumnealui. Este foarte tragic ce s-a întâmplat. Acumularea de gaz a fost foarte mare, practic comunica de la etajul 2 până la subsol, plafonul a fost distrus", a declarat viceprimarul.

Potrivit acestuia, compania de distribuţie a gazului din Iaşi a anunţat că a luat legătura cu o agenţie imobiliară care se ocupă cu închirierea de apartamente pentru sinistraţi, pentru a pune la dispoziţia persoanelor evacuate locuinţe.

"Noi, de la Primărie, le-am oferit o masă de dimineaţă, urmează masa caldă, s-a făcut anchetă socială cu cele 15 familii. Aştept ca cei de la Parchet, cei de la Criminalistică şi ISU să termine propria anchetă şi am dispus de îndată începerea unei expertize”, a adăugat Gabriel Harabagiu.

ISU Iaşi: Intervenţia la blocul afectat de explozie, îngreunată de fum şi de prăbuşirea unui planşeu

Reprezentanţii ISU Iaşi arată, într.un comunicat transmis, marţi, că intervenţia pentru lichidarea incendiului care a urmat exploziei a durat aproximativ trei ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Intervenţia a fost îngreunată de prăbuşirea planşeului peste materialele combustibile depozitate în boxele din subsol şi de existenţa unei cantităţi mari de fum degajat", se arată în comunicat.

Conform acestuia, explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze.

"Întrucât explozia a afectat elemente structurale de rezistenţă ale clădirii, aceasta nu mai prezintă siguranţă în exploatare, urmând a se efectua expertizarea clădirii. O comisie formată din reprezentanţi ai Parchetului, ISU, IPJ, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Primăria Municipiului Iaşi şi E ON Gaz cercetează împrejurările în care s-a produs evenimentul şi evaluează pagubele produse", se mai arată în comunicatul ISU Iaşi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici