PSD, despre amânarea legii privind carantinarea: Nimic nu poate justifica legiferarea pe picior

PSD susţine că nimic nu poate justifica legiferarea „pe picior”, amatoristică, şi că proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea nu poate fi „expediat fără o dezbatere serioasă”. Reacţia vine după ce premierul ia criticat pe social-democraţi cu privire la amânarea dezbaterii legii în Senat.

2229 afișări
Imaginea articolului PSD, despre amânarea legii privind carantinarea: Nimic nu poate justifica legiferarea pe picior

PSD, despre amânarea legii privind carantinarea: Nimic nu poate justifica legiferarea pe picior

PSD a reacţionat, sâmbătă, pe Facebook, după ce premierul Ludovic Orban i-a criticat pe social-democraţi care au solicitat amânarea dezbaterii în Senat a legii privind carantinarea şi izolarea.

„PSD este extrem de îngrijorat de situaţia sanitară din ţară însă un proiect de lege de o asemenea importanţă, care afectează drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, nu trebuie şi nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferenţa între un regim abuziv şi unul democratic”, susţin reprezentanţii partidului pe Facebook.

Aceştia susţin că proiectul trimis de Guvern este făcut „pe picor”.

„Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil şi trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deşi ştiau de mai bine de o lună, de când s-a pronunţat CCR.
Iată doar câteva dintre aspectele care trebuie dezbătute cu seriozitate:
-Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, ştiinţifice de boală. <Semnele sugestive> nu reprezintă o dovadă ştiinţifică, clară.
-NU este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
-Ce se întâmplă cu copiii părinţilor izolaţi/carantinaţi. În niciun caz vreun funcţionar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar şi temporară.
-Confiscarea şi distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată DOAR în scopul decontaminării, proporţional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetăţeneşti şi pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
-Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituţionali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”, arată social-democraţii.

Aceştia susţin că nimic nu poate justifica, „nici starea de alertă, nici măcar cea de urgenţă, legiferarea pe picior, amatoristică, făcută de Guvernul Orban”.

Votul în plenul Senatului pe proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, programat sâmbătă, a fost amânat pentru luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici