Râul Arieş din Munţii Apuseni, poluat cu steril după ce o sondă inversă de la Cupru Min a cedat

Râul Arieş din Munţii Apuseni este poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, luni seara, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2116 afișări
Imaginea articolului Râul Arieş din Munţii Apuseni, poluat cu steril după ce o sondă inversă de la Cupru Min a cedat

Râul Arieş din Munţii Apuseni, poluat cu steril după ce o sondă inversă de la Cupru Min a cedat (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba au declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că societatea Cupru Min i-a informat că pe râul Arieş a avut loc o poluare, în urma unui accident tehnologic.

”Este vorba despre o sondă inversă care, din cauza acidităţii, s-a ruginit, a crăpat şi a plecat o anumită cantitate de steril cu apă şi s-a deversat în râul Arieş. La ora aceasta se fac cercetări, s-au luat analize, iar mâine vom avea un raport complet. Accidentul s-a produs în urma corodării unei sonde inverse. Incidentul a fost raportat ca poluare”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba.

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, reprezentanţii Cupru Min şi-au asumat vina asupra producerii accidentului.

La faţa locului s-au deplasat specialişti de la Apele Române şi Garda de Mediu Alba pentru verificări şi recoltări de probe.

Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min Abrud, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară. Prin construcţie este un iaz de vale format prin bararea văii Şesei cu un baraj construit din anrocamente, cu masca filtrantă pe versantul amonte, amplasat la circa 7,2 km de confluenţa văii Şesei cu râul Arieş, potrivit informaţiilor postate pe site-ul companiei Cupru Min.

Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici