Război între preşedintele Senatului şi procurorul şef al DNA. Kovesi îl reclamă pe Tăriceanu la CSM: Gravitatea atacurilor sporeşte zi de zi

Procurorul şef al DNA l-a reclamat pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la CSM, după de acesta a declarat că Direcţia a devenit "un jalnic instrument politic". Kovesi susţine că gravitatea "atacurilor" lui Tăriceanu "sporeşte de la o zi la alta".

8979 afișări
Imaginea articolului Război între preşedintele Senatului şi procurorul şef al DNA. Kovesi îl reclamă pe Tăriceanu la CSM: Gravitatea atacurilor sporeşte zi de zi

Război între preşedintele Senatului şi procurorul şef al DNA. Kovesi îl reclamă pe Tăriceanu la CSM: Gravitatea atacurilor sporeşte zi de zi

"Deşi Consiliul Superior al Magistraturii, aşa cum rezultă din comunicatul de presă din 7 februarie 2017, a invitat reprezentanţii autorităţilor statului, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare, preşedintele Senatului continuă acelaşi tip de mesaj public şi face afirmaţii de o gravitate extremă la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, parte a sistemului judiciar din România", transmite DNA într-un comunicat de presă.

Codruţa Kovesi a sesizat Consiliul după ce Călin Popescu Tăriceanu a spus, miercuri, că DNA a devenit "un jalnic instrument politic".

"Tot ce face DNA în ultima perioadă este limpede ca lumina zilei că face justiţie selectivă. DNA a devenit un jalnic instrument politic. Din ce în ce mai mulţi români văd asta, este grav pentru că duce la lapsa încrederii într-o instituţie fundamentală- justiţia. Face mult rău şi asupra imaginii pe care o proiectăm în străinătate", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, răspunzând la o întrebare legată de reacţia pe care a avut-o după ce Liviu Dragnea a mers pentru a doua oară la DNA, în dosarul Tel Drum.

"Gravitatea atacurilor domnului Călin Popescu Tăriceanu sporeşte zi de zi şi, în ciuda faptului că, prin hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii, s-a statuat cu privire la alte afirmaţii grave făcute de preşedintele Senatului, aceste atacuri în mass media continuă. Afirmaţiile menţionate mai sus sunt de o gravitate extremă de natură să reprezinte un potenţial serios de prejudiciu adus unei instituţii cu statut constituţional, ale cărei atribuţii sunt de investigare a faptelor de corupţie de la nivel înalt, fiind singura autoritate învestită prin lege să cerceteze fapte de corupţie comise, între alţii, de către senatori, deputaţi, membri din România ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat şi asimilaţii acestora, consilieri ai miniştrilor", explică DNA.

În sesizare, DNA susţine că "afirmaţiile calomnioase şi denigratoare sunt făcute de o persoană care ocupă o înaltă demnitate publică în Statul Român şi reprezintă judecăţi de valoare cu potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor, afirmaţiile urmăresc decredibilizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a activităţii procurorilor anticorupţie, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal, afirmaţiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici