LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 473. Alarmă aeriană în toată Ucraina, după ce din Rusia au decolat Mig-uri dotate cu rachete hipersonice Kinjal / Sate din Doneţk eliberate de ucraineni / Nu se întrezăresc tratative de pace

Ciocnirile au loc în est, în Donbass, în special în jurul oraşului-martir Bahmut şi pe cel puţin patru linii, în sud-est, dar şi în regiunea Zaporojie, la Orikiv.

16118 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 473. Alarmă aeriană în toată Ucraina, după ce din Rusia au decolat Mig-uri dotate cu rachete hipersonice Kinjal / Sate din Doneţk eliberate de ucraineni / Nu se întrezăresc tratative de pace

Războiul din Ucraina, ziua 108, anul 2. Potrivit lui Vladimir Putin, contraofensiva rivalilor „a început”, dar merge prost / În schimb, pentru Volodimir Zelenski, „sunt în desfăşurare bătălii foarte brutale”, care totuşi aduc „rezultate” / Războiul cuvintelor arată că situaţia se mişcă cu adevărat pe teren

UPDATE 22:00 Schimb de prizonieri

UPDATE 21:00 Forţele ucrainene eliberează şi satul Nekuchne

Forţele armate ucrainene au preluat controlul asupra satului Neskuchne, din districtul Volnovakha - regiunea Doneţk. Acest lucru a fost anunţat pe Facebook de Batalionul 7 Separat al Armatei de Voluntari Ucrainei, parte a Brigăzii 129 Separată a Forţelor de Apărare Teritorială. Vestea a fost confirmată ulterior de poliţiştii de frontieră de la Kiev, care au spus că satul „este din nou sub steagul ucrainean”. Unitatea - scrie Ukrinform - este condusă de maiorul Oleksandr Hrişciuk. În cursul zilei, forţele armate ucrainene anunţaseră eliberarea satului Blagodatnoe, tot în Doneţk.

UPDATE 20:00 Kiev, trei morţi în atacul asupra navei salvatorilor din Herson

Cel puţin trei persoane au murit şi 13 au fost rănite când ruşii au tras cu o barcă folosită pentru a salva civili de pe malul stâng al Niproului în Hersonul inundat astăzi. Unul dintre civilii ucişi, un bărbat de 74 de ani, a fost împuşcat în spate când a încercat să protejeze o femeie cu trupul său. Printre răniţi, şi doi poliţişti ucraineni. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Prokudin, scrie pe Telegram.

UPDATE 19:40 GB, un soldat rus ucis sau rănit în Bahmut la fiecare 48 cm cuceriţi de Moscova

Pe frontul lui Bahmut, ruşii aveau un soldat ucis sau rănit pentru fiecare centimetru de pământ capturat. Estimarea este de la Ministerul britanic al Apărării, care aminteşte pe Twitter cum Moscova, la începutul invaziei din 24 februarie 2022, avea intenţia de a ocupa întregul Donbas în 10-14 zile. 

UPDATE 19:30 Kiev, 6 persoane au murit în inundaţii în Herson

Directorul Apărării Civile ucrainene, Viktor Vitoveţki, a declarat că inundaţiile cauzate de explozia barajului Kakovka au ucis şase persoane şi zece au fost rănite, inclusiv doi poliţişti şi trei angajaţi ai serviciului de stat de urgenţă, potrivit Ukrinform. Vitoveţki a spus că 46 de aşezări au fost inundate şi peste 3.800 de familii au fost afectate de inundaţii. Anterior, ministrul de Interne Igor Klimenko a raportat pe Facebook că „2.718 persoane au fost evacuate, inclusiv 190 de copii”. Între timp, evacuarea oamenilor din zonele inundate din regiunea Herson continuă.

UPDATE 19:20 Cetăţean american arestat la Moscova

Un cetăţean american a fost arestat la Moscova. Este muzicianul şi fostul paraşutist Michael Travis Leake. Potrivit celor anunţate pe Telegram de către instanţa din Moscova, bărbatul s-a prezentat ieri în faţa judecătorilor tribunalului Khamovniki. Acuzat de trafic de droguri, Leake va trebui să rămână în închisoare până cel puţin pe 6 august. Vestea arestării a fost confirmată pentru CNN atât de familia bărbatului, cât şi de Departamentul de Stat. Leake locuia de ani de zile în Rusia, unde era cunoscut pe scena rock din Moscova ca muzician şi producător muzical. Arestarea sa, în contextul războiului din Ucraina, riscă să devină un nou caz diplomatic între Statele Unite şi Rusia. După ce baschetbalista Brittney Griner a fost eliberată în decembrie în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout, alţi doi americani se află în prezent în închisoare în Rusia: fostul marinar Paul Whelan, care ispăşeşte o pedeapsă de 16 ani pentru spionaj, şi jurnalistul Evan Gershvovich, arestat în martie sub acuzaţia de spionaj.

UPDATE 19:00 Bloggeri militari ruşi: Kievul câştigă teren la Doneţk

Potrivit bloggerilor militari ruşi (pro-război), care scriu pe canalele Telegram Rybar şi Wargonzo, armata ucraineană câştigă teren şi a preluat controlul, pe lângă Blagodatnoe, asupra unui sat la sud de Velyka Novosilka din Doneţk „aproape fără luptă”.

UPDATE 18:00 Alarmă aeriană asupra întregii Ucraine pentru rachete hipersonice

A fost declanşată o alertă aeriană pe întreg teritoriul Ucrainei, pentru depistarea unor Mig-31K ale Forţelor Aeriene Ruse înarmate cu rachete hipersonice Kinjal, care au decolat de pe aeroportul Nijni Novgorod, din Rusia. 

UPDATE 17:00 Kiev: Regiunea Harkov, bombardată după-amiaza

Forţele ruse au bombardat cu drone regiunea Harkov din Ucraina, unde după-amiaza, în jurul orei 16.30, ora locală, s-au auzit cel puţin 4 explozii, care însă nu au venit din capitală. Agenţia Ukrinform o scrie pe Telegram, care adaugă că se face o evaluare la faţa locului asupra eventualelor victime sau pagube.

UPDATE 16:30 Apărarea rusă impune contracte grupurilor private, Prigojin refuză

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a semnat un ordin de a plasa toate „formaţiile militare voluntare” sub contract cu departamentul său, dar şeful mercenarilor lui Wagner, Evgheni Projin, refuză. Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, într-un nou capitol despre ciocnirea dintre Şoigu şi Prigojin. Ordinul lui Şoigu, publicat pe site-ul ministerului, explică că doreşte să acorde „un statut juridic necesar” tuturor formaţiunilor care luptă pentru Rusia în Ucraina. Directiva se aplică mercenarilor Wagner, dar Prigojin răspunde pe Telegram că oamenii săi nu vor semna niciun contract cu ministerul Apărării. „Wagner este integrat organic în sistemul general, Wagner îşi coordonează acţiunile cu generalii din dreapta şi din stânga, cu comandanţii de unităţi, are o experienţă profundă şi o structură foarte eficientă. Din păcate, majoritatea unităţilor militare nu sunt atât de eficiente, pentru că Şoigu nu poate gestiona bine formaţiunile militare”, spune Prigojin. Şeful lui Wagner subliniază că nu va livra arme sau muniţie armatei ruse şi prevede că soldaţii vor veni în curând să „cerşească ajutor” de la mercenari.

UPDATE 15:30 Prigojin: Ministrul rus al apărării este incompetent

Grupul Wagner nu va semna niciun contract cu Ministerul rus al Apărării, care este condus de un ministru „incapabil să-şi gestioneze corect formaţiunile militare”: patronul lui Wagner, Evgheni Prigojin, scrie pe Telegram, răspunzând celor care i-au cerut informaţii pe un decret emis de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, prin care toţi voluntarii sunt obligaţi să semneze un contract cu ministerul. „Ordinele şi decretele emise de Şoigu se aplică angajaţilor Ministerului Apărării şi ai Armatei”, a răspuns Prigojin. Wagner Pmc nu va semna niciun contract cu Şoigu. Wagner este integrat organic în sistemul general, Wagner îşi coordonează acţiunile cu generalii din stânga şi din dreapta, cu comandanţii de unităţi, are cea mai profundă experienţă şi este o structură extrem de eficientă. „Din păcate, majoritatea unităţilor militare nu au această eficienţă, iar asta tocmai din cauza incapacităţii lui Şoigu de a gestiona corect formaţiunile militare – continuă Prigojin –. Prin urmare, ceea ce va scrie cu decrete sau ordine se aplică doar Ministerului Apărării şi celor care fac parte din acesta. Ce se poate întâmpla după acea comandă, nu ni se va da nicio armă şi muniţie. Vom decide, după cum se spune, când va veni tunetul, vor veni în fugă să aducă arme şi muniţie şi să ceară „ajutor””.

UPDATE 15:00 Moscova: nu există condiţii prealabile pentru discuţii cu Kiev

Până în prezent, nu există nici măcar o „bază fragilă” pentru discuţiile cu guvernul ucrainean: purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat asta, după cum a raportat Tass. „Astăzi nu există condiţii pentru acorduri. Mai mult, astăzi nu există baze, nici măcar fragile, pentru construirea vreunui dialog”, a spus Peskov. „Să vedem: în primul rând, regimul este reticent; în al doilea rând, nu este pregătit şi în al treilea rând, nu poate (purta negocieri), după cum putem spune, fără echivoc”, a adăugat el într-un interviu acordat emisiunii „Moscow.Kremlin.Putin”.

UPDATE 14:40 Ucraina: Zelenski impune sancţiuni împotriva a 178 de cetăţeni ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat astăzi un decret privind introducerea de sancţiuni împotriva altor 178 de cetăţeni ruşi. Agenţia UNIAN raportează potrivit căreia printre excelentele victime ale măsurilor restrictive s-ar număra şi şeful Curţii Constituţionale Valeri Zorkin, precum şi alţi judecători actuali. Restricţiile vor dura cinci ani şi includ: îngheţarea activelor, restricţionarea operaţiunilor comerciale, prevenirea retragerii capitalului din afara Ucrainei, interzicerea participării la privatizare, închirierea proprietăţii de stat, refuzul de a emite şi anulare de vize, precum şi interdicţia de intrare în Ucraina.

UPDATE 14:20 Kiev: soldaţii ruşi capturaţi

Forţele ucrainene au eliberat satul Blagodatnoe din regiunea Doneţk, în estul ţării, a anunţat pe Telegram consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Geraşenko. „Satul Blagodatnoe din regiunea Doneţk a fost eliberat! Potrivit Brigăzii 68 Separate Oleksa Dovbuş, un steag ucrainean arborează acum deasupra satului”, a scris Geraşenko. „Soldaţii raportează că au reuşit să captureze militari ruşi în timpul operaţiunii. Aşteptăm rapoartele oficiale de la Statul Major”, a adăugat el.

UPDATE 14:00 Armata ucraineană anunţă că a eliberat satul Blahodatne din regiunea Doneţk

Deşi există mai multe sate cu acelaşi nume în regiune, se presupune că este vorba de cel situat la vest de Vuhledar

UPDATE 13:00 Forţele Aeriene: Dronele Shahed de fabricaţie iraniană sunt încă "bătăi de cap" pentru Ucraina

Dronele "kamikaze" Shahed, de fabricaţie iraniană, folosite în mare parte de Rusia, sunt în continuare greu de doborât, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.

UPDATE 12:00 Ministerul britanic al Apărării: Distrugerea barajului Kakhovka a perturbat grav aprovizionarea cu apă a Crimeei ocupate

Anterior, Ucraina a raportat, de asemenea, "probleme grave de aprovizionare cu apă" în Crimeea ocupată.

UPDATE 11:00 Forţele Aeriene: Ucraina a doborât 6 drone ruseşti peste noapte

Potrivit armatei, dronele au vizat oblasturile Harkov şi Sumy. Nu au fost raportate alte detalii.

UPDATE 10:00 Guvernator: 5 răniţi în regiunea Herson în ultima zi

Potrivit guvernatorului local, treizeci şi două de proiectile au fost trase chiar asupra oraşului Herson.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 215.640 de soldaţi în Ucraina

Pe 10 iunie, Statul Major General a adăugat un număr estimat de 980 de morţi.

UPDATE 08:00 Dronă prăbuşită în regiunea Kaluga din Rusia

O dronă s-a prăbuşit la începutul zilei de 11 iunie în apropiere de satul Strelkovka din regiunea rusă Kaluga, a anunţat guvernatorul regional Vladislav Shapsha pe pagina sa oficială de Telegram.

UPDATE 07:00 Reprezentanţii ruşi se confruntă cu probleme de aprovizionare cu apă în Crimeea în urma distrugerii barajului Kakhovka 

După distrugerea barajului Kakhovka, Crimeea ocupată de Rusia se confruntă cu probleme grave de aprovizionare cu apă, a anunţat pe 10 iunie Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene.

 

„Toate încercările de contraofensivă” făcute până acum de ucraineni „au eşuat”, iar forţele inamice au suferit pierderi „impresionante” de oameni, crede Putin, care îmbină încă o dată anunţurile triumfale ale succeselor defensive cu ameninţarea atomică.

A făcut-o la Soci, la Marea Neagră, unde s-a întâlnit cu preşedintele Belarusului şi aliat fidel al său, Aleksandr Lukaşenko. Liderul rus a anunţat că desfăşurarea armelor nucleare tactice ruseşti pe teritoriul bielorus va începe după 7 sau 8 iulie, când se încheie construirea instalaţiilor necesare.

Comunicările de la Kiev au fost evazive: adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, spune că „epicentrul” ciocnirilor rămâne estul, adică Doneţk, în Donbass, în timp ce în ceea ce priveşte frontul de sud-est, „inamicul conduce acţiuni defensive” în sectorul Zaporojie.

Tot potrivit lui Maliar, faptul că ruşii folosesc pe scară largă dinţii de dragon, bariere piramidale antitanc, în fortificaţiile lor, înseamnă că intenţionează să-şi acopere retragerea.

Potrivit think tank-ului american Institute for the Study of War (ISW), semnele care se scurg indică faptul că forţele armate de la Kiev încep într-adevăr o acţiune ofensivă coordonată.

Kievul anunţă că, la Bahmut, a recăpătat 1.400 de metri în decurs de 24 de ore . Britanicii susţin că ucrainenii au spart prima linie de apărare rusească.

Atacul rusesc, de noaptea, de la Odesa, s-a lăsat cu trei morţi şi 10 răniţi. Realizat cu drone de fabricaţie iraniană, atacul rusesc cu drone în regiunile Odesa şi Mikolaiv: doi morţi. Rusia caută să oprească ofensiva ucraineană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici