- Home
- Social
- ARAD, (27.10.2015, 13:19)
- Marian Buga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: O familie din Arad confecţionează butoaie de vin pe care le exportă în ţări de pe cinci continente - GALERIE FOTO
O familie din judeţul Arad confecţionează de patru generaţii butoaie din stejar pentru vin sau alte băuturi alcoolice, iar dacă în trecut avea comenzi locale pentru câteva bucăţi pe lună, acum exportă peste 200, în ţări de pe cinci continente, afacerea lor ajungând la sute de mii de euro pe an.
12478 afișări
REPORTAJ: O familie din Arad confecţionează butoaie de vin pe care le exportă în ţări de pe cinci continente - GALERIE FOTO
"Un vin de calitate merită un vas de calitate în care să fie păstrat, adică un butoi din lemn de stejar, care îi va da o aromă specială" - este vorba unui dogar arădean, care confecţionează butoaie pentru viticultori din toată lumea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Marinel Avram, din localitatea Sebiş, a învăţat meserie de la tatăl său - Beniamin Avram - şi a început să confecţioneze butoaie pentru vin încă din adolescenţă, iar acum are un atelier în care lucrează împreună cu soţia sa, Sanda, cei doi fiind nevoiţi să-şi angajeze şi câteva ajutoare, pentru că numărul comenzilor a crescut de la un an la altul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ȘTIU PE CE LUME TRĂIESC – cu Adrian Sârbu, Hofi și Nemo. De la 22:00, pe Aleph News!
-
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
-
Atenţionare MAE: Franţa menţine controalele la frontierele interne până în 31 octombrie
-
Noi norme privind încălcarea regulilor de circulaţie în străinătate adoptate de Parlamentul European
Dacă în urmă cu două decenii soţii Avram produceau cinci butoaie pe lună, doar pentru localnici, acum confecţionează peste 200, iar aproape toate sunt pentru clienţi din străinătate, respectiv din ţări de pe cinci continente.
Marinel şi Sanda Avram spun că în 2004 şi-au făcut firmă, pentru a-şi putea extinde activitatea, după ce de ei a auzit un prestigios viticultor din Podgoria Rioja, care a vrut să le cumpere butoaiele. Aşa au început să-şi achiziţioneze echipamente şi să angajeze câţiva oameni, pentru a face faţă unei comenzi de 800 de butoaie de 225 de litri, livrate în doi ani în Spania.
Ulterior, comenzile au început să se înmulţească, venind din diferite colţuri ale lumii, astfel că producţia a ajuns la peste 2.200 de bucăţi pe an. Aproape toate sunt livrate în afara graniţelor, în Franţa, Spania, Argentina, Israel, Austria, Australia sau Africa de Sud.
"Butoaiele din lemn de stejar sunt destinate învechirii vinurilor şi a altor băuturi alcoolice. În Franţa, livrăm de câţiva ani, dar clientul le foloseşte doar doi ani, pentru că atât timp există în lemnul de stejar aroma specială pe care o primeşte vinul. După aceea, o parte dintre butoaie le răscumpărăm, le recondiţionăm şi le vindem altor clienţi din Franţa şi Spania, care le folosesc pentru păstrarea coniacurilor", explică arădeanul.
La confecţionarea butoaielor, soţii Avram folosesc doar lemn de stejar provenit din vestul ţării, susţinând că are calităţi care îmbunătăţesc aroma vinului.
"În toţi aceşti ani am încercat să ne perfecţionăm cât mai mult şi să dezvoltăm acest meşteşug. Modul de prelucrare a butoaielor este atât manual, cât şi mecanic, dar necesită o mare măiestrie. Putem zice că acest meşteşug se ridică la rangul de artă, deoarece butoaiele au o importantă influenţă asupra calităţii vinului. Noi folosim un soi de stejar din vestul României, mai ales din zona Sebişului, pentru aroma specială pe care o are", spune dogarul.
Arădeanul afirmă că butoaiele din stejar sunt cele mai apreciate de viticultori pentru că favorizează procesele de oxidare datorită porozităţii.
"Lemnul provenit de la specia Quercus Sessilis transferă vinului taninuri mai dulci decât cele provenite din strugure", adaugă Marinel Avram.
Arădeanul mai spune că şi modul de prelucrare dă calitatea butoiului pentru vin, gradul de ardere şi temperatura din timpul confecţionării fiind importante la determinarea aromelor.
De asemenea, doagele folosite la confecţionare, obţinute prin despicarea trunchiurilor în lungul fibrei, sunt depozitate în aer liber pentru a avea o uscare naturală.
"Trebuie să treacă prin toate tipurile de condiţii climatice: ploaie, vânt, ger şi căldură naturală. Uscarea naturală durează minimum doi ani, iar acest procedeu este necesar pentru ca doaga să poată elimina esenţele amare din taninuri şi să se accentueze compuşii aromatici care sunt benefici atât vinurilor, cât şi altor băuturi alcoolice", explică Marinel Avram.
Arădeanul, care spune că intenţionează să-şi extindă atelierul de la Sebiş pentru a face faţă comenzilor, vinde butoaiele cu preţuri începând de la 225 de euro, iar afacerea sa a ajuns la câteva sute de mii de euro pe an.
Din faţa casei sale pleacă, periodic, camioane pline, care ajung în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. În aceste zile, un TIR este încărcat pentru a pleca spre Africa de Sud.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Trebuie să investim 500 de miliarde euro în următorii 15 ani ca să ajungem la dublarea PIB-ului. În primul rând în industria de învățare. PIB-ul nu crește cu proști
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Creșterea PIB înseamnă creșterea bogăției tale. În România există oportunități. Fii vesel, pentru că economia crește și bazată pe nivelul tău de bună dispoziție și de gândire pozitivă
De ce dispar pe capete băncile din România. Din 2012 încoace au dispărut 10 bănci, şi este doar începutul
Lanţul românesc de restaurante ce se luptă cu giganţii KFC şi McDonald’s a facut 48 de milioane de euro anul trecut şi vrea să se extindă cu până la 50 de noi locaţii, inclusiv la nivel international
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
PROSPORT.RO
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe