Video Revolta şi solidaritatea de la Colectiv revin furtunos. Proteste în mai multe oraşe: Tragedia din Caracal, un nod într-o reţea de distrugere

Proteste au loc la această oră în mai multe oraşe din ţară, oamenii fiind nemulţumiţi de felul în care au intervenit autorităţile în cazul de la Caracal. Tragedia de acolo nu este decât „un nod într-o reţea de distrugere pe care o face guvernarea”, a spus o femeie.

2856 afișări

Cazul Alexandra scoate oamenii în stradă: "Asta înseamnă să dai pensii speciale unor nesimţiţi"

Circa 1000 de oameni protestează în Capitală, sâmbătă seara, faţă de cazul din Caracal, acolo unde Alexandra, o faţă de 15 ani, a sunat de 3 ori la 112 spunând că este sechestrată şi violată. Poliţia a intervenit după 19 ore, găsind în casa suspectului doar oase care par a fi umane.

"Să suni la 112 din casa criminalului şi poliţia să nu intre că nu are mandat, asta înseamnă să dai pensii speciale unor nesimţiţi", scrie pe una dintre pancartele purtate de protestatari.

Oamenii s-au strâns în faţa palatuui Victoria şi de acolo merg în marş până la sediul Ministerului de Interne.

Protestatarii reproşează autorităţilor că au intervenit prea târziu în cazul fetei din Caracal şi că, deşi a avut o şansă să sune la 112, nu a fost scoasă la timp din mâinile criminalului.

Poliţiştii au acuzat că nu au putut intra în casa suspectă decât după ora 6 dimineaţa, din lipsa mandatului de percheziţie. De cealată parte, procurorul de caz a precizat, într-un raport intern, că a emis mandatul la 3.00 noaptea, dar nu mai erau echipe de poliţişti la muncă.

Principalul suspect, Gheorghe Dincă, a fost arestat pentru 30 de zile, dar nu sub acuzaţia de omor, ci de trafic de minori şi viol.

 

Revoltă şi lacrimi la Alexandria: în jur de 30 de persoane s-au adunat la Casa de Cultură în memoria Alexandrei.

Oamenii s-au adunat în faţa Casei de Cultură din Alexandria pentru a ţine un moment de reculegere pentru adolescenta dispărută la Caracal. Oamenii au venit cu lumânări şi cu fotografii ale Alexandrei Măceşeanu, au plâns şi si-au împărtăşit unii altora durerea de a trăi într-o ţară care nu ştie să îşi protejeze cetăţenii.

În câteva zeci de minute, durerea s-a transformat în revoltă. Oamenii au început să îşi spună cu voce tare frustrările şi să se revolte împotriva sistemului politic care numeşte „persoane incompetente în funcţii publice”.

„Plâng pentru ţara mea. Nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu Alexandra e dovada clară că ţara asta e mumificată. Nu ştiu dacă mai avem vreo şansă şi nu văd cum ar putea să se schimbe lucrurile altfel decât schimbând tot. Din temelii", a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristina Chiriţă, una dintre persoanele care au participat la evenimentul comemorativ de la Alexandria.

Oamenii au fost nemulţumiţi şi de faptul că pe toată durata derulării evenimentului muzica veselă a sunat din boxele amplasate de primărie în oraş: „Ce e cu muzica asta? Nu e cumva un moment tragic pentru întreaga ţară? Nu puteau şi ei să oprească muzica măcar azi? Sau să o dea mai încet? Vedeţi? De asta nu merge nimic în ţara asta. Că nu ne respectăm nici morţii".

Proteste similare au loc în mai multe oraşe precum Iaşi, Braşov sau Brăila.

Zeci de oameni s-au adunat în centrul Iaşului, mulţi cu afişe pe care scrie „Şi eu sunt Alexandra”. Oamenii au aprins lumânări şi au adus flori.

„Această tragedie înfiorătoare este un nod într-o reţea sinistră de distrugere pe care această guvenare o face de mai bine de 2 ani. Nu suntem apăraţi, trăim într-un stat ale cărui structuri sunt complet confiscate de o guvernare semi-analfabetă şi profund mafiotă”, a declarat aici o femeie.

La Brăila s-au strâns aproximativ 30 de persoane care aprind lumânări şi aduc flori.

Şi la Braşov sunt câteva persoane în faţa sediului Poliţiei Judeţene.

 

Oameni în stradă şi la Cluj. Pe zona pietonală au scris #112 şi #19 ore

Aproape 100 de persoane protestează, sâmbătă seara, în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de felul în care au intervenit autorităţile în cazul de la Caracal. Oamenii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 şi #19 ore.


Participanţii la acţiune s-au adunat sâmbătă seara la Momentul Memorandiştilor din Cluj-Napoca, unde au aprins candele şi lumânări şi au adus buchete de flori.

Protestatarii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 şi #19 ore.

De asemenea, ei au afişe cu mesaje precum "#19 ore", "Corupţia e unealta KGB, corupţii sunt şi trădători" sau "Cine răspunde? Unde e dreptatea".

„Ne-am adunat a doua zi în centrul Clujului pentru a protesta faţă de incompetenţa autorităţilor în cazul crimelor de la Caracal. Considerăm că demisiile nu sunt suficiente, trebuie deschise dosare penale în cazul unor reprezentanţi ai unor instituţii ale statului. Este inadmisibil ca într-un stat european să moară tineri cu zile", a spus unul dintre cei prezenţi.

În Capitală protestează circa 1000 de oameni faţă de cazul din Caracal, acolo unde Alexandra, o faţă de 15 ani, a sunat de 3 ori la 112 spunând că este sechestrată şi violată. Poliţia a intervenit după 19 ore, găsind în casa suspectului doar oase care par a fi umane.

Proteste au loc şi în alte oraşe precum Alexandria, Brăila, Iaşi sau Braşov.

Taguri:
caracal,
ţară,
proteste

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici