România are nevoie de 28.000 de medici pentru a egala media europeană

România ar mai avea nevoie de 28.000 de medici pentru a fi la nivelul mediei europene şi are un deficit de 7.000-8000 de medici în actualul sistem de sănătate, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie.

62 afișări
Imaginea articolului România are nevoie de 28.000 de medici pentru a egala media europeană

România are nevoie de 28.000 de medici pentru a egala media europeană (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

"În acest moment, după normativul Ministerului Sănătăţii, în sistemul spitalicesc actual este un deficit 7.000-8.000 de medici, iar pentru a ajunge la nivelul mediei europene, ne-ar mai trebui încă 28.000 de medici", a spus Astărăstoaie.

Potrivit preşedintelui companiei de cercetare Cegedim, Petru Crăciun, numărul medicilor din România raportat la mia de locuitori este la jumătate faţă de media din Uniunea Europeană.

De asemenea, potrivit datelor Cegedim, numărul medicilor din România a scăzut de la 45.000 în anul 2000 la 36.780 de medici activi în acest an.

"N-avem un sistem articulat, ceea ce poate deveni un pericol pentru siguranţa pacienţilor, dar şi a medicilor. Gradul de oboseală şi suprasolicitare scade nivelul de performanţă a cadrelor medicale, iar obligaţia unui sistem articulat revine statului", a spus Astărăstoaie.

Preşedintele Colegiului Medicilor a adăugat că sistemul de sănătate din România se confruntă cu trei probleme esenţiale, respectiv subfinanţarea, organizarea şi managementul şi resursa umană.

Legat de resursa umană din sistemul spitalicesc, Astărăstoaie a precizat că în ultima lună a semnat 180 de certificate de conformitate pentru medici care intenţionează să părăsească ţara.

"Ieşirile nu sunt acoperite de intrări, din cauza blocării posturilor, dar un motiv este şi acţiunea de recrutare a medicilor de către marile firme, iar veniturile obţinute de către medici au devenit neacceptabile pentru ei şi aleg să plece", a spus Astărăstoaie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici