Scurtă istorie a micilor. Cum a apărut produsul ce a cucerit gastronomia românescă

Un produs care în alţi ani pe data de 1 mai era pe toate grătarele din România este micul. Dar cum a apărut produsul ce a cucerit gastronomia românescă?

3103 afișări
Imaginea articolului Scurtă istorie a micilor. Cum a apărut produsul ce a  cucerit gastronomia românescă

Scurtă istorie a miciilor. Cum au cucerit gastronomia românescă

Micul este un produs disputat între mai multe state. Povestea cunoscută la nivel internaţional este că produsul a apărut în zona balcanică în secolul al XIX-lea. Toate statele din zonă au propria poveste de inventare a micului. Modul de preparare al lor din Bulgaria, Turcia şi Serbia diferă de cel românesc care are câteva ingrediente suplimentare.

La noi în ţară se crede că micul a fost prezent pentru prima dată într-o cărciumă bucureşteană din secolul al XIX-lea. În hanul lui Iordachi care era cunoscut în perioada respectivă pentru cârnaţii săi. Într-o zi Iordache Ionescu a rămas fără elementul principal al cârnaţilor, maţele, şi pentru a continua să îşi servească clineţii el a decis să pună carnea pe grătar. În acest fel ar fi apărut îndrăgitul produs. Mai tărziu avem în 1920 şi o reţetă scrisă a micilor prin care se precizează că aceştia se fac din carne de vită şi au o dimensiune de şapte, opt centimetri fiind serviţi alături de o halbă de bere.

În perioada interbelică popularitatea lor creşte fiind un produs ce era prezent în toate hanurile şi cărciumile din capitală, iar reţeta a evoluat fiind folosită şi carne de porc sau de amestec, dar şi alte condimente.

În zilele noastre micul este asociat cu ziua de 1 mai , dar se consumă pe tot parcursul anului. Statisticile din anii trecuţi spun că românii consumă în perioada 1 mai peste 20.000 de tone de mici.

Cu toate că nu se ştie exact locul şi data apriţiei produsului, el a fost adoptat de gastronomia românescă fiind considerat un produs naţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici