Senat: Drepturile persoanelor persecutate politic vor fi stabilite de casele de pensii

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de luni, propunerea legislativă prin care drepturile persoanelor persecutate din motive politice şi a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri vor fi stabilite de casele de pensii.

2745 afișări
Imaginea articolului Senat: Drepturile persoanelor persecutate politic vor fi stabilite de casele de pensii

Senat: Drepturile persoanelor persecutate politic vor fi stabilite de casele de pensii

Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată după 6 martie 1945 şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri în sensul acordării competenţei caselor de pensii de a primi cererile pentru stabilirea drepturilor, de a stabili şi de a plăti respectivelor drepturi precum şi de verifica legalitatea acestora.

„În prezent cererile pentru stabilirea drepturilor titularilor,prevăzute în acest Decret-lege se depun la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti. Gestionarea şi plata drepturilor cuvenite se face prin intermediul caselor judeţene de pensii şi cea a municpiului Bucureşti, o dată cu plata lunară a drepturilor de pensie, prin cupon de pensie sau prin cont bancar”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de senatori PSD.

Iniţiativa legislativă propune desfiinţarea comisiilor judeţene existente în prezent la nivelul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, care oricum au ca membri titulari şi un reprezentant al casei de pensii şi alte două persoane de la agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială.

„Intenţia de reglementare este de a trece activitatea de primire a cererilor pentru stabilirea drepturilor la nivelul caselor judeţene de pensii şi a municipiului Bucureşti (...) Trebuie subliniat faptul că existenţa două comisii judeţene care să gestioneze un singur act normativ-respectiv Decretul-lege 118/1990 (...) reprezintă o construcţie nerealistă greoaie şi care nu este orientată spre cetăţean”, precizează iniţiatorii în expunerea de motive.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici