Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninţă cu acţiuni de protest

Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninţă cu acţiuni de protest întrucât Guvernul nu şi-a asumat acordarea ajutorului de stat pentru sectorul minier şi astfel nu au fost plătite salariile compensatorii pentru cei 900 de angajaţi disponibilizaţi, iar CNH riscă să nu mai poată plăti lefurile.

190 afișări
Imaginea articolului Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninţă cu acţiuni de protest

Sindicatele minerilor din Valea Jiului ameninţă cu acţiuni de protest (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, care este formată din mai multe sindicate, lipsa unor decizii ale Guvernului pentru sectorul minier din Valea Jiului a provocat mai multe nemulţumiri care vor culmina cu mişcări de stradă.

Sindicaliştii spun că Ministerul Economiei nu a respectat protocoalele semnate cu structurile sindicale din Valea Jiului şi din această cauză acţiunile de protest ale minerilor sunt iminente.

"Le solicităm (celor din Guvern - n.r.) să îşi asume ajutorul de stat acordat pentru facilitarea închiderilor de mine neperformante, odată în plus că bugetul CNH cuprinde aceste sume. Avem 900 de persoane disponibilizate care aşteaptă plăţile compensatorii (...) Dacă Guvernul nu va înţelege să îşi asume protocoalele semnate, pot avea loc mişcări sociale care nu pot fi controlate", a declarat, joi, preşedintele Centralei Miniere Meridian din Valea Jiului, Petre Nica.

Nica a avertizat că există riscul ca CNH Petroşani să intre în imposibilitate de plată a angajaţilor activi şi să apară o stare de "insecuritate a zăcământului de huilă, a locurilor de muncă şi implicit a angajaţilor din subteran", fiindcă lipsa banilor duce la imposibilitatea achiziţionării echipamentelor de bază.

Totodată, Nica a afirmat că există alţi 16.000 de pensionari minieri care nu pot primi gratuităţile prevăzute de contractul colectiv de muncă.

Centrala Minieră Meridian, organizaţia sindicală semnatară a contractului colectiv de muncă a minerilor din Valea Jiului, a trimis, joi, scrisori de informare în acest sens către primul-ministru Emil Boc, ministrul Economiei, Ion Ariton, şi prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi.

Centrala Minieră Meridian reprezintă aproximativ 6.000 de salariaţi ai CNH Petroşani din cei peste 8.000 de angajaţi existenţi.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a întâlnit, la mijlocul lunii septembrie, cu vicepreşedintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, care deţine şi portofoliul de comisar pentru concurenţă, şi l-a rugat să grăbească procedurile tehnice pentru aprobarea acordării ajutorului de stat pentru Compania Naţională a Huilei (CNH).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici