Video Sute de sindicalişti de la metrou au protestat la Ministerul Transporturilor

Aproximativ 700 de sindicalişti de la metrou s-au adunat, joi, în faţa Ministerului Transporturilor, pentru a protesta faţă de refuzul administraţiei Metrorex de a începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă.

68 afișări

Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), a spus la începutul mitingului că a cerut şi Preşedinţiei şi Guvernului să le rezolve problemele, dar că ambele instituţii au trimis Ministerului Transporturilor cererea de soluţionare. "Deci nu au vrut implicare. Au pasat responsabilitatea şi Preşedinţia şi Guvernul", a susţinut liderul sindical.

Sindicaliştii au avut o discuţie cu secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Constantin Dascălu, care le-a promis că săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, se va aproba bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex.

Rădoi a informat sindicaliştii din faţa Ministerului Transporturilor că vor continua protestele, deoarece nu au obţinut "nimic clar din partea Guvernului şi că este posibil ca, dacă săptămâna viitoare nu se aprobă bugetul, pe 15 noiembrie să se ajungă la grevă generală la metrou".

"Se pare că trebuie să manifestăm în continuare. Nu s-a aprobat în şedinţa de ieri (miercuri- n.r.) decât Memorandumul privind solicitările noastre şi, în aceste condiţii, nu ne putem opri din acţiunile de protest", le-a spus Rădoi sindicaliştilor.

El le-a mai spus acestora că, dacă nu se rezolvă problemele, vor depune la 1 noiembrie, la Ministerul Muncii, cererea de conciliere privind conflictul de muncă, iar în 15 noiembrie s-ar putea ajunge la greva generală.

Sindicaliştii au plecat în marş spre Ministerul Finanţelor.

Finanţele spun că bugetul Metrorex a fost aprobat în Guvern, MTI susţine că era doar un memorandum

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor i-au asigurat pe sindicalişti că bugetul Metrorex a fost aprobat miercuri, în şedinţa de Guvern şi că va fi publicat în Monitorul Oficial, dar cei ai Ministerului Transporturilor susţin că a fost aprobat doar un memorandum în acest sens.

O delegaţie a sindicaliştilor a discutat, joi, în jurul orei 13.00 cu secretarul de stat Graţiela Iordache.

După aproximativ o jumătate de oră de discuţii, liderul sindical Ion Rădoi s-a arătat uimit de ceea ce a aflat.

"Cele două ministere nu ştiu exact dacă bugetul Metrorex a fost sau nu aprobat. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) spune că doar Memorandumul a fost aprobat în şedinţa de Guvern de ieri (miercuri - n.r.) şi că bugetul este posibil să fie aprobat săptămâna viitoare, în timp ce Ministerul Finanţelor spune că acest buget a fost aprobat deja. Nu ştie stânga ce face dreapta", a spus Rădoi.

Sindicaliştii de la metrou aşteaptă ca această situaţie să fie lămurită şi să înceapă negocierile pentru noul contract colectiv de muncă, astfel încât să fie evitată o grevă generală.

"Sperăm că se va face o intervenţie la timp pentru a evita greva", a spus Rădoi.

În faţa Ministerului de Finanţe, liderii sindicali le-au vorbit protestatarilor în versuri, au cerut demisia lui Pogea şi şi-au cântat imnul sindicatului.

Protestatarii aveau pancarte pe care scria "La metrou de-or fi avarii: blestemaţi interimarii", "Domnul Pogea, eşti în vervă, ai nevoie de o grevă?", "Cinstea noastră şi mândria, FMI-ul şi hoţia. Ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi".

Berceanu: Solicitarea sindicaliştilor este exagerată

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariilor cu 26% este exagerată şi o discuţie legată de eventuala majorare a salariilor va avea loc la începutul anului viitor, după aprobarea bugetului companiei pe anul 2010.

"Ei vor să încheie contractul colectiv pentru 2010, care nu se poate face acum, pentru că legea spune că nu se poate încheia înainte de aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli (pentru 2010, n.r.). Chiar dacă unii aşa făceau, vom discuta acest lucru la începutul anului viitor", a afirmat Berceanu.

El a spus că guvernul a aprobat miercuri bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex pentru anul 2009 şi le-a reamintit angajaţilor de la metrou că jumătate din fondurile companiei reprezintă subvenţii de la stat.

Totodată, el a atras atenţia că Fondul Monetar Internaţional nu a acceptat creşteri salariale mai mari decât inflaţia. "Anul trecut, în noiembrie, Orban (Ludovic Orban, fost ministrul al Transporturilor, n.r.) le-a dat o mărire de 23%, pentru că erau alegeri parlamentare. S-au plătit acele salarii mari o lună în 2008 şi restul în 2009", a spus Berceanu.

Sindicaliştii de la metrou ameninţau, în 13 octombrie, cu greva, nemulţumiţi că administraţia refuză începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi urmează să expire la 1 noiembrie, şi cereau o majorare a salariilor cu aproximativ 26%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici