Trei medici acuzaţi că obligau tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic, arestaţi

Cei trei membri ai familiei de medici din Republica Moldova - tată, mamă şi fiu - acuzaţi de proxenetism şi trafic de persoane, după ce au constrâns mai multe tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic din Braşov, Cluj şi Constanţa au fost arestaţi, marţi, de Tribunalul Braşov.

1363 afișări
Imaginea articolului Trei medici acuzaţi că obligau tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic, arestaţi

Trei medici acuzaţi că obligau tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic, arestaţi (Imagine: Shutterstock)

Vasile şi Tatiana Pruteanu, alături de fiul lor Vasile jr., au fost reţinuţi de procurorii DIICOT Braşov, iar marţi au fost prezentaţi Tribunalului Braşov cu propunere de arestare preventivă, aceştia fiind aduşi încătuşaţi la instanţă, cu o dubă a Poliţiei.

După aproximativ două ore de audieri, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele celor trei.

Potrivit şefului DIICOT Braşov, Cătălin Borcoman, iniţial, familia Pruteanu a fost cercetată pentru proxenetism, însă în urma verificărilor s-a adăugat o nouă acuzare, cea de trafic de persoane, după ce s-a constatat că o parte dintre fetele angajate de familia Pruteanu la saloane de masaj erotic din Braşov, Constanţa şi Cluj, erau constrânse să se prostitueze, în timp ce altele practicau prostituţia de bunăvoie.

"Cei trei suspecţi au fost reţinuţi sub o nouă acuzare, cea de trafic de persoane, iniţial fiind acuzaţi doar de proxenetism în cazul a opt tinere. În urma verificărilor am găsit alte şase tinere din Republica Moldova care au fost exploatate şi constrânse să se prostitueze, sub supraveghere. În acest scop s-a constituit o comisei rogatorie care s-a deplasat la Chişinău şi Bălţi pentru a le audia pe cele şase victime", a spus Borcoman.

Cele şase tinere au vârste cuprinse între 19 şi 33 de ani şi au fost recrutate prin intermediul unor anunţuri la mica publicitate în ziare din Republica Moldova, în care li se promiteau locuri de muncă în România ca bone sau ca îngrijitoroare de bătrâni, potrivit sursei citate.

Iniţial, dosarul a fost instrumentat de Brigada de Combatere a Crimei Organziate (BCCO) Braşov pentru infracţiunea de proxenetism, până în prezent fiind identificate opt tinere care au practicat de bunăvoie prostituţia în saloanele de masaj. În prezent, dosarul este instrumentat de BCCO Braşov sub coordoanrea procurorilor DIICOT Braşov, după ce au mai fost identificate alte şase tinere care erau obligate să se prostitueze.

"Suspecţii, sub promisiunea oferirii unor locuri de muncă în România ca maseoze sau menajere, le-au făcut celor şase persoane invitaţii în vederea obţinerii vizelor şi le-au asigurat suma necesară trecerii frontierei (500 euro). Odată ajunse în Romania, suspecţii au profitat de vulnerabilitatea acestora, reţinându-le documentele de identitate, victimele neavând libertate de mişcare, fiind permanent supravegheate. Folosind ameninţări, suspecţii le-au constrâns să se prostitueze în folosul acestora, în cadrul unor saloane de masaj deschise în Braşov, Cluj-Napoca şi Constanţa, fiind periodic rotite în aceste saloane", a spus şeful BCCO Braşov, Gabriel Florescu, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, este pentru prima dată când în judeţul Braşov a fost instrumentat un dosar în care România nu mai este ţară sursă a traficului de persoane, ci devine ţara ţintă a acestei infracţiuni.

Pe lângă acuzaţiile de proxenetism, familia Pruteanu mai este cercetată şi pentru alte două infracţiuni, ţinând cont că a folosit o societate comercială pentru a-şi acoperi afacerea: spălare de bani şi evaziune fiscală.

"În dosarul penal urmează să se efectueze cercetari şi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, conform Legilor 241/2005 şi 656/2002. Din verificările efectuate până în prezent de poliţişti a rezultat că suspecţii au avut încasări de peste 300.000 lei, fără a fi înregistrate în contabilitatea societăţii folosite ca paravan pentru săvârşirea infracţiunilor menţionate", a mai spus Florescu.

Cei trei, Pruteanu Vasile (52 de ani), Pruteanu Tatiana (47 ani) şi Pruteanu Vasile jr (25 ani), au mai fost reţinuţi de poliţiştii BCCO Braşov în octombrie 2012, însă instanţa a decis atunci judecarea lor în libertate.

În octombrie 2012, poliţiştii BCCO Braşov au descins în şase locaţii, la patru saloane de masaj (două în Braşov şi câte unul în Cluj şi Constanţa), precum şi la două dintre domiciliile suspecţilor, de unde au ridicat mai multe înscrisuri, telefoane mobile şi mijloace de stocare a datelor informatice.

Vasile şi Tatiana Pruteanu sunt de formaţie medici generalişti, obţinându-şi atestatele în Republica Moldova. Ei s-au mutat la Braşov, în urmă cu trei ani, iar fiul lor este student la Medicină în Constanţa. Tatăl şi mama se ocupau de cele două saloane de masaj erotic din Braşov, în timp ce fiul coordona activitatea la salonul din Constanţa. De asemena, alte două tinere se ocupau de salonul din Cluj.

"În fapt, primele trei persoane suspecte au înfiinţat o societatea comercială având ca obiect de activitate prestarea de servicii în domeniul masajului, au deschis cabinete de masaj erotic în Braşov, Constanţa şi Cluj unde, prin intermediul anunţurilor la mica publicitate au angajat maseuze tinere, fete din România şi Republica Moldova. Sub paravanul acestor cabinet de masaj erotic, în realitate, cei trei suspecţi coordonau o retea de prostituţie", a spus Gabriel Florescu, şeful BCCO Braşov, într-o conferinţă de presă, în octombrie.

Poliţiştii au audiat 26 de tinere, şase dintre ele, cu vârste cuprunse între 20 şi 25 de ani, fiind cercetate pentru prostituţie. Tinerele au declarat atunci poliţiştilor că au practicat prostituţia de bunăvoie.

Preţul unui "masaj" era cuprins între 200 şi 300 de lei, saloanele având circa şase clienţi pe zi, iar programările erau făcute telefonic. Majoritatea banilor erau încasaţi de cei trei proxeneţi, tinerele primind o mică parte din sumă pentru serviciile lor.

Una dintre tinerele din Republica Moldova i-a denunţat pe cei trei suspecţi la poliţie, spunând că a fost obligată întreţină relaţii sexuale cu clienţii, deşi se angajase pentru masaj erotic. Membrii grupării i-au reţinut actele de identitate şi paşaportul, însă tânăra, după ce a prestat serviciile cerute pentru o perioadă, a plecat de la salon şi i-a denunţat la poliţie.

Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, precum şi pentru stabilirea identităţii altor persoane implicate în cauză, o parte dintre acestea fiind din Republica Moldova.

Poliţiştii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Brasov au făcut cercetările cu sprijinul BCCO Cluj , Constanţa, Bucureşti, Prahova şi Mureş, SOS Cluj , Constanţa şi Bucureşti , IPJ Brasov –SIR împreună cu procurori din cadrul DIICOT Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici