Trei zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre

Trei din cei 13 zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit, cel mai probabil din cauza bolii limbii albastre, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare declarând ”zonă de resticţie” în judeţul Hunedoara, unde au fost confirmate două focare de boală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

139 afișări
Imaginea articolului Trei zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre

Trei zimbri din Rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit de boala limbii albastre (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara au informat, într-un comunicat de presă, că în judeţul Hunedoara a fost declarată, începând de marţi, "zonă de restricţie", după ce au fost confirmate două focare de boala limbii albastre, în localităţile Haţeg şi Petroşani.

"Începând de azi (marţi - n.r.), DSVSA Hunedoara a declarat zonă de restricţie în judeţul Hunedoara ca urmare a confirmării a două focare de boala limbii albastre în localităţile Haţeg şi Petroşani. Confirmarea celor două focare (unul la specia bovină şi unul la zimbri) a impus declararea focarelor de boală, reactivarea unităţilor locale de sprijin din cadrul primăriilor celor două localităţi şi instituirea programului de măsuri specifice", menţionează reprezentanţii DSVSA Hunedoara.

TITLURILE ZILEI

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sivice Hunedoara, Horea Golea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în decurs de mai puţin de o lună trei dintre cei 13 zimbri din rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit, iar medicii veterinari au luat probe şi le-au trimis la Bucureşti.

"Din câte am înţeles, la doi dintre zimbri, care au murit la două zile distanţă, ar fi fost confirmată boala limbii albastre, însă până acum nu ni s-a comunicat nimic oficial", a spus Golea.

Potrivit acestuia, zimbrii care au murit aveau 5 şi 10 ani, iar al treilea era un pui de un an şi câteva luni.

Horea Golea a adăugat că ceilalţi zece zimbri din rezervaţie sunt monitorizaţi acum, ei fiind mutaţi în ţarcuri de carantină, iar Rezervaţia Haţeg-Slivuţ este închisă.

Celălalt focar de boala limbii albastre a fost confirmat într-o gospodărie din Petroşani.

Ca urmare, DSVSA Hunedoara a delimitat zone de control pe o rază de 20 de kilometri, de protecţie pe 100 de kilometri şi de supraveghere pe 150 de kilometri, inclusiv zona de protecţie. Specialiştii DSVSA vor face inspecţii clinice periodice la animalele din zona de control a focarelor, la bovine, ovine, capre şi zimbri. Animalele pot fi transportate numai cu avizul DSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informa, în urmă cu o săptămână, că 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând în prezent 935 de animale din 158 de comune.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici