Neculau Dănuţ-Dumitru, trompetistul trupei Vunk, reţinut de DIICOT într-un dosar de cămătărie şi spălare de bani

Neculau Dănuţ-Dumitru, trompetistul trupei Vunk, a fost reţinut, vineri, de procurorii DIICOT, alături de alte 17 persoane, într-un dosar în care sunt investigate fapte de constituire a unui grup organizat, camătă, înşelăciune, deturnarea licitaţiilor publice, abuz în serviciu şi spălare de bani.

2519 afișări
Imaginea articolului Neculau Dănuţ-Dumitru, trompetistul trupei Vunk, reţinut de DIICOT într-un dosar de cămătărie şi spălare de bani

Trompetistul trupei Vunk, reţinut de DIICOT într-un dosar de cămătărie şi spălare de bani

Alături de acesta au fost reţinuţi şi Adrian Gheorghe, Ştefan Petre (zis Fane), Dragoş Copcea, Mihail Popa, Persoana 2, Adrian-Florin Moldoveanu, Gabriela Breazu, Ileana Filip, Dan Moldoveanu, Marinel Gheorghe, Silviu Tuţoiu, Daniel Gusu, Dumitru Popa, Ion Creţu, Mircea Buturugă, Daniel Lupu şi Adrian Calotă.

"Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat structura şi ierarhizarea grupului de crimă organizată, cunoscut sub denumirea generică de ”EXECUTORII”, a fost una de natură piramidală, bazată pe relaţii de prietenie , interese comune, rudenie, afinitate şi concubinaj în vârful căruia s-a aflat incontestabil, liderul grupului infracţional recunoscut de către toţi ceilalţi membri, respectiv inculpatul Petre Ştefan, zis Fane", spune DIICOT.

Grupul s-ar fi format în anul 2014, an în care Petre Ştefan, administrator al mai multor firme a început, alături de Gherghe Adrian şi Copcea Dragoş Tache George să ofere cu împrumut sume de bani cu dobândă către persoane aflate, de regulă, într-un impas financiar de moment.

"Pentru a-şi asigura veniturile, dar şi pentru a avea o pârghie, pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut cu sau fără garanţie imobiliară, ce puteau fi puse în executare silită", explică procurorii.

Sursa citată susţine că activitatea de cămătărie era mascată prin încheierea unor acte notariale de împrumut, în care cei care primeau banii erau de acord dă înapoieze sume mult mai mare.

"Ulterior, membrii iniţiali ai grupului infacţional, format din inculpaţii Petre Ştefan, zis Fane, Gherghe Adrian şi Copcea Dragoş Tache George au identificat în afară de perceperea dobânzii mascate, o altă metodă de a realiza profituri,de această dată mult mai însemnate, respectiv prin executarea silită a debitorilor chiar imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate, scopul membrilor grupului nefiind acela de a recupera sumele împrumutate şi dobânzile aferente ci acela de a obţine proprietatea", arată DIICOT.

Pentru acest lucru a fost atras în activitate Mihail Popa, executor judecătoresc, "persoană responsabilă cu realizarea efectivă a actelor de punere în executare silită a contractelor de împrumut cu garanţie imobiliară", care a ajuns rapid în eşalonul decizional al grupului.

"Popa Mihai, prin cunoştinţele sale juridice şi calitatea sa de executor judecătoresc a „condus” gruparea infracţională organizată la un alt nivel de realizare a câştigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câştiguri însemnate (obţinerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitaţie publică, deturnarea acestor licitaţii publice şi adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparţinând debitorilor la preţuri de cel mult 30% din valoarea de piaţă", potrivit anchetatorilor.

Procurorii spun că grupul era structurat pe două paliere, unul decizional, din care făceau parte, în principal, Petre Ştefan, şi Popa Mihail, executor judecătoresc, secondaţi de Gherghe Adrian şi Copcea Dragoş Tache George, şi altul execuţional din care făceau parte locotenenţii acestora. Ulterior, schimbările legislative şi destructurarea altor grupări au dus la modificarea structurii reţelei, unul dintre cei atraşi fiind Neculau Dănuţ-Dumitru, parte a trupei Vunk.

"În perioada 2014-2016, aceste persoane au avut aleatoriu calităţi de „creditori”, ”participanţi la licitaţii publice”, „adjudecatari ai imobilelor vândute în cadrul licitaţiilor publice”", spune DIICOT

Ulterior ar fi fost atraşi în grupare un alt executor, Persoana 2, un avocat, Silviu Tuţoiu, care "avea are rolul de întocmire a actelor ce urmau să fie încheiate cu debitorii şi reprezentarea juridică în faţa instanţelor de judecată în vederea obţinerii încuviinţărilor de executare silită", precum şi Filip Ileana Alina, angajată a unui birou notarial, "care avea rolul de a perfecta actele notariale încheiate între creditori şi debitori, care stăteau la baza dosarelor de executare silită."

"Prin încheierea în unui contract autentificat de un notar public, aceştia îşi atingeau scopul scopul real al activităţii lor care nu era acela de a-şi recupera suma de bani împrumutată şi dobânda convenită ci acela de a obţine un titlu ce putea fi învestit cu formulă executorie, în baza căruia să treacă ulterior la executarea silită asupra bunurilor imobile ale debitorilor, pe care să şi le adjudece beneficiind de concursul strict dedicat în acest sens al executorilor judecătoreşti, inculpaţii Popa Mihail şi Persoana 2, susţinuţi de participarea prin persoane interpuse la licitaţiile publice trucate şi beneficiind totodată de consultanţa juridică a avocatului Tuţoiu Silviu Ionuţ care s-a erijat într-un veritabil “consigliere” prin furnizarea de sfaturi şi soluţii juridice aparent legale, menite să sprijine realizarea scopurilor ilicite ale grupului infracţional organizat", explică anchetatorii.

Imobilele obţinute ar fi fost revândute la preţuri mult mai mari faţă de cel de achiziţie.

Alte nouă persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici