Un tânăr de 20 de ani, membru al "Academiei infractorilor", prins în Bihor - VIDEO

Un tânăr de 20 de ani, membru al grupării "Academiei infractorilor", specializată în tâlhării la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din ţări din UE, a fost prins miercuri în Bihor, pe când ar fi încercat să iasă din ţară şi arestat la sfârşitul săptămânii de Tribunalul Bucureşti.

3619 afișări
Imaginea articolului Un tânăr de 20 de ani, membru al "Academiei infractorilor", prins în Bihor - VIDEO

Un tânăr de 20 de ani, membru al "Academiei infractorilor", prins în Bihor (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)

Vasile George Săbiuţă, membru al grupării "Academiei infractorilor", destructurată în aprilie de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cu sprijinul poliţiştilor din Bucureşti şi patru judeţe, a fost depistat miercuri pe raza judeţului Bihor, de unde ar fi vrut să iasă din ţară, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Joi, el a fost prezentat Tribunalului Bucureşti, fiind arestat preventiv.

Săbiuţă, în vârstă de 20 de ani, originar din Neamţ, era căutat din aprilie, fiind acuzat de "aderare şi sprijinire a unui grup criminal organizat".

Cu câteva zile în urmă, pe 14 ianuarie, poliţiştii au prins un alt membru al grupării, Olivian Mihai Stănică, în judeţul Neamţ.

În 23 aprilie 2015, poliţiştii au făcut 52 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Neamţ şi Vrancea, la membrii grupării "Academia infractorilor", condusă de liderul interlop Adrian Marin Botez, zis "Ţâţă". Anchetatorii aveau informaţii că membrii grupării au comis jafuri cu violenţă la magazine de bijuterii şi ceasuri de lux din mai multe state europene, printre care Marea Britanie, Franţa, Belgia, Italia şi Andorra.

La acţiune au fost angrenaţi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale, ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Institutului Naţional de Criminalistică, de la brigăzile de combatere a criminalităţii organizate din Bacău şi Iaşi, serviciile de combatere a criminalităţii organizate din Neamţ şi Vrancea, precum şi de la Poliţia Capitalei şi inspectoratele din Neamţ, Bacău, Vrancea şi Iaşi.

Liderul grupării, Adrian Botez, şi 17 "locotenenţi" ai acestuia au fost trimişi în judecată, de procurorii DIICOT, în 14 octombrie 2015, pentru 27 de tâlhării, acuzaţiile fiind de constituire sau aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire.

În cursul urmăririi penale s-au administrat probatorii care au demonstrat legătura între 29 de infracţiuni, dintre care 27 de tâlhărie sau tentative de tâlhărie, comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franţa, Germania, Austria şi Danemarca, alte două fiind infracţiuni de furt calificat comise în Andorra şi Marea Britanie. Membrii grupării ar fi produs un prejudiciu de 8.452.667 de euro.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2011, reţeaua criminală autointitulată "Academia Infractorilor Români" a fost concepută, iniţiată şi organizată pe criterii militare, având o structură piramidală. Liderul reţelei, considerat "comandant suprem", era Adrian Marin Botez, acesta având subordonate mai multe eşaloane de conducere.

Fiecare palier era specializat şi condus de anumite persoane de încredere, ce aveau grad de "ofiţer", ultimul eşalon fiind cel de execuţie, în cadrul acestuia fiind recrutaţi tineri, atât minori, cât şi majori, din tot judeţul Neamţ, de regulă provenind din familii fără posibilităţi financiare, unii din orfelinate, alţii cu antecedente penale, dispuşi să se alăture grupării şi să comită jafuri armate la magazine de lux din vestul Europei, primind sume modice în raport de sumele de bani câştigate prin comiterea infracţiunilor, au scris procurorii DIICOT în actul de sesizare a insteanţei.

Iniţial, membrii grupării furau noaptea, din centre comerciale din ţările vest europene. Ulterior, Adrian Marin Botez a regândit strategia infracţională şi modurile de atac asupra magazinelor de ceasuri şi bijuterii de lux, folosind tineri nou recrutaţi în grupare, pe care îi instruia pentru comiterea de jafuri în plină zi, imitând metodele folosite de celebra grupare infracţională Pink Panters, apărută în fosta Iugoslavie, respectiv prin violenţă şi ameninţare, bazat pe şocul celor atacaţi, reuşind ca în câteva zeci de secunde să fure bijuterii, pietre preţioase şi ceasuri scumpe, de ordinul milioanelor de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici