Vaslui: Peste 110 elevi învaţă în şcoli cu risc major de prăbuşire, pereţii fiind sprijiniţi cu bârne

Peste 110 elevi şi preşcolari din comuna vasluiană Ghergheşti învaţă în şcoli cu risc major de prăbuşire, construite chiar şi cu un secol în urmă, tavanul şi pereţii, o parte crăpaţi, fiind sprijiniţi cu bârne din lemn, iar duşumeaua fiind putrezită şi mucegăită.

200 afișări
Imaginea articolului Vaslui: Peste 110 elevi învaţă în şcoli cu risc major de prăbuşire, pereţii fiind sprijiniţi cu bârne

Vaslui: Peste 110 elevi învaţă în şcoli cu risc major de prăbuşire, pereţii fiind sprijiniţi cu bârne

Un număr de 113 elevi şi preşcolari din satele Corodeşti, Chetrosu şi Draxeni care aparţin comunei vasluiene Ghergheşti învaţă din condiţii impropri, şcolile fiind în pericol să se prăbuşească.

Astfel, în localitatea Chetrosu, 20 de preşcolari şi 44 de elevi din ciclul primar sunt înghesuiţi într-o jumătate de şcoală foarte veche, în condiţiile în care cealaltă jumătate se poate prăbuşi în orice moment.

”Dacă te uiţi din exterior, se vede cu ochiul liber cum o parte din acoperiş s-a lăsat, fiind nevoiţi să punem proptele pentru a nu se prăbuşi. Copii mici de grădiniţă sunt înghesuiţi cu toţii în cancelaria şcolii, într-o încăpere de câţiva metri pătraţi, pentru că în altă parte nu mai au loc”, a declarat, miercuri, directorul Şcolii coordonatoare Ghergheşti, Zoiţa Mocanu.

Situaţia cea mai gravă este în localitatea Draxeni, unde cei 23 de elevi din clasele I-IV şi 20 de preşcolari au fost împărţiţi în două locuri, respectiv vechea şcoală şi o casă închiriată de la un localnic din sat, pentru suma de 300 de lei pe lună. Clădirea unităţii de învăţământ, construită din lut în urmă cu peste un secol, este sprijinită, din cauza degradării în timp, cu bârne din lemn, astfel încât pereţii să nu se prăbuşească.

Intrarea în şcoală se face printr-o prismă din lut, iar duşumeaua este putrezită şi mucegăită. Situaţia nu este mai bună nici în casa închiriată, unde lipseşte duşumeaua, copiii şi cadrele didactice mergând direct pe lut.

Şi la Corodeşti, cei şase elevi din ciclul primar, care învaţă simultan cu un singur învăţător, îşi desfăşoară cursurile tot într-o casă, oferită gratuit de o familie din localitate.

”În acest sat, avem o şcoală în construcţie, dar care nu are acoperiş, geamuri şi uşi. La Draxeni, este turnată doar fundaţia, iar în Chetrosu nu există nimic care să ne dea măcar speranţe. Aşa că elevii şi preşcolarii vor învăţa în continuare în clădirile acelea vechi, unde sunt în siguranţă până când…”, a spus directorul Zoiţa Mocanu.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui susţine că ştie situaţia unităţilor de învăţământ din comuna Ghergheşti, însă ”responsabilitatea pentru asigurarea condiţiilor pentru desfăşurare în bune condiţii a procesului de învăţământ aparţine autorităţilor locale”.

”Primăria este cea care trebuie să investească în şcoli şi să pună clădirile în siguranţă. Din păcate, acolo a existat şi un conflict permanent între actualul primar şi fostul director de şcoală, schimbat la 1 septembrie, care nu a adus nimic bun”, a precizat inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Placinta.

La rândul său, primarul comunei Ghergheşti, Nixon Ibănescu, susţine că vinovat pentru această situaţie este fostul director al şcolii din localitate, care, în perioada 2004-2012, a condus şi primăria.

”Într-adevăr, copiii sunt în pericol în acele şcoli, situaţia fiind chiar una critică în Draxeni. Fostul director, cât a ocupat funcţia de primar, nu a făcut nimic pentru şcoli. Le-a lăsat de s-au degradat continuu. Au început cele două noi construcţii, pe vremea guvernării lui Tăriceanu, dar de atunci nu s-a mai dat un leu. M-am nimerit să fiu dintr-un partid de opoziţie şi nu am niciun sprijin. Am depus an de an memorii pe la Prefectură şi Consiliul Judeţean, dar nu am primit niciun răspuns, după cum se poate constata. Dar, o să las şi drumuri şi tot în comună şi o să mă ocup de şcoli”, spune primarul Nixon Ibănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici