Elevi ai Liceului German din Arad, la spital, după ce în şcoală s-a făcut o dezinsecţie. Ministerul Sănătăţii anunţă un control de urgenţă | VIDEO, FOTO

Potrivit ISU Arad, 24 de elevi de la Liceul German au ajuns până luni seara la Spitalul Judeţean, dintre care şase au fost internaţi. Prefectul judeţului a convocat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

1981 afișări
UPDATE: ISU Arad a anunţat că 24 de copii care învaţă la Liceul German au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă după ce s-au simţit rău. Şase dintre aceştia au fost internaţi, unul a refuzat internarea, nouă au fost externaţi, iar opt copii sunt încă la Unitatea de primiri Urgenţe.
 
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Arad, Simina Roz, a declarat, pentru MEDIAFAX, că elevii au spus că nu au simţit miros la şcoală, dar că, la un moment dat, a început să li se înroşească pielea, să li se irite faţa şi ochii.
 
 
În sprijinul specialiştilor ISU Arad a ajuns la Liceul German şi un echipaj CBRN de la ISU Bihor. Echipele fac cercetări pentru a stabili care este cauza care a dus la intoxicarea copiilor.
 
Prefectul judeţului Arad, Gheorghe Stoian, a convocat pentru luni seara, la ora 22.30, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în sala de şedinţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. La această întâlnire va fi făcută o evaluare şi se vor lua măsuri pentru clarificarea situaţiei.
 

UPDATE: Ministerul Sănătăţii (MS) s-a sesizat şi a dispus un control mixt de urgenţă, după ce la unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Arad s-au prezentat 18 elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, de la Liceul German cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături, anunţă MS.
 
Conform sursei citate, există suspiciunea că în sălile de curs unde aceşti elevi învaţă, vineri, au fost efectuate proceduri de Dezinfecţie, Desinsecţie şi Deratizare (DDD) şi este posibil ca elevii să fi intrat în contact cu substanţe chimice, care să le fi produs această simptomatologie.
 
 
„O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea şcolară şi a cerut de la ISU ARAD, autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs. O altă echipă a DSP Arad formată din epidemiologi s-a deplasat la UPU a spitalului judeţean pentru a verifica împreună cu personalul medical simptomatologia celor 18 copii”, conform Ministerului Sănătăţii.
 
De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile DDD. Se pare că aceasta are sediul social la Hunedoara, arată ministerul.
 
La acest moment, starea de sănătate a celor 18 copii este bună. Aceştia au rămas sub supraveghere, fără a necesita internare.
 
„Nu este normal ca după evenimentele tragice de la Timişoara o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi desinsecţie, dar se pare că la Arad, nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din MS, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum fimele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
 
Un număr de 18 elevi de la Liceul German din Arad au ajuns la spital după ce s-au simţit rău.
 
La liceu, autorităţile caută cauza care a dus la intoxicarea copiilor, în timp ce administratorul firmei care a făcut dezinsecţia în şcoală a fost chemat la sediul IPJ.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Arad, Simina Roz, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că numărul copiilor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a crescut la 18. Medicii le-au făcut analize şi aşteaptă rezultatele pentru a afla cu ce substanţă au fost intoxicaţi.
 
„Primii copii au ajuns la ora 17.00. Au fost 5 copii, după aceea au tot început să vină. Au ajuns şi cu ambulanţa şi cu familiile. Acum sunt 18 elevi. Sunt în stare stabilă, dar rămân sub supraveghere medicală, deocamdată, şi aşteptăm rezultatul analizelor pentru a afla ce au în organism. Sunt elevi de la clasele V-VII, de la acelaşi liceu. Copiii spuneau că n-au simţit miros, dar că, la un moment dat, a început să li se înroşească pielea, să se irite faţa şi ochii”, a spus Simina Roz.
 
 
Între timp, autorităţile continuă cercetările la Liceul German pentru a afla care este cauza intoxicării copiilor. Potrivit prefectului de Arad, o firmă din Deva ar fi efectuat lucrări de dezinsecţie în şcoală. Administratorul firmei a fost chemat la sediul IPJ Arad.
 
„Se află în drum către Arad administratorul firmei care a făcut dezinsecţia. Poliţia se află la faţa locului, se desfăşoară o anchetă. Eu nu am vorbit cu reprezentantul firmei pentru că nu a răspuns la telefon. S-a dat telefon de la Arad, de la Inspectoratul de Poliţie, la Inspectoratul de la Hunedoara, şi administratorul firmei se află acum în drum către Arad. Este o firmă din Deva. Se pare că au avut contract cu şcoala, din moment ce s-a găsit o factură acolo, care era emisă de Liceul German”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gheorghe Stoian, prefectul judeţúlui Arad.
 
La liceu sunt reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Prefecturii, dar şi echipa CBRN de la ISU.

Ştirea initială:

Elevii care au ajuns, luni seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Arad au vârste cuprinse între 11 şi 13 ani. Unii dintre ei au fost duşi la unitatea medicală de către părinţi, iar alţii au fost transportaţi cu ambulanţa.

„13 copii cu vârste de 11, 12 şi 13 ani au fost aduşi la Spitalul Judeţean Arad, o parte dintre ei au fost aduşi de părinţi, o parte de Ambulanţă. Copiii au dureri abdominale, erupţii cutanate, ochi iritaţi. Se fac investigaţii medicale, li s-au recoltat analizele de sânge şi se aşteaptă rezultatele. Sunt stabili toţi ", a declarat, pentru MEDIAFAX, Simina Roz, purtătorul de cuvânt al SJU Arad.

Copiii sunt elevi ai Liceului German din Arad. Potrivit unor surse locale, la sfârşitul săptămânii în şcoală ar fi fost făcută o dezinsecţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici