BIOGRAFIE: Tito Vilanova, o viaţă legată de FC Barcelona

Antrenorul Tito Vilanova, care a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 45 de ani, a avut întreaga existenţă legată de FC Barcelona, grupare la care s-a format ca jucător şi pe care a ajuns să o antreneze în 2012, câştigând chiar şi titlul cu un număr record de 100 de puncte.

2111 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Tito Vilanova, o viaţă legată de FC Barcelona

Tito Vilanova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Tito Vilanova, născut la 17 septembrie 1968, şi-a început parcursul la FC Barcelona când avea 15 ani. El a fost inclus în echipa de juniori a grupării catalane în sezonul 1984/1985. Avea 16 ani abia împliniţi când a intrat în Masia pentru prima dată, el rămânând legat de centrul de formare al Barcelonei până în 30 iunie 1989. În Masia s-a împrietenit cu Josep Guardiola, Jordi Roura şi Aureli Altimira, alături de care urma să obţină multe succese şi să trăiască multe bucurii în staful tehnic al FC Barcelona.

A fost un mijlocaş foarte bun din punct de vedere tehnic, cu o bună viziune a jocului. Ca fotbalist la FC Barcelona, Vilanova a evoluat în două meciuri amicale cu prima echipă în 1989. Ulterior, el a jucat pentru formaţiile Celta Vigo, Badajoz, Mallorca, Lleida, Elche şi Gramenet, de la ultima retrăgându-se din activitatea de fotbalist, în 2001.

Ca antrenor, Vilanova a fost o persoană cerebrală, analitică şi ponderată. Un geniu al strategiei, cum l-au considerat antrenorii care au lucrat alături de el. Şi-a început cariera de tehnician la FC Barcelona la jumătatea sezonului 2001/2002, la o echipă din cadrul clubului catalan, pentru care evoluau atunci Gerard Pique, Cesc Fábregas şi Leo Messi. Apoi el a pregătit echipele Palafrugell, Figueres şi Terrassa. A revenit la FC Barcelona în sezonul 2007/2008, ca secund al lui Guardiola la FC Barcelona B, cu care a promovat din Tercera Division în Segunda Division B. Anul urmãtor, tandemul Guardiola (principal) -Vilanova (secund) a preluat conducerea primei echipe a FC Barcelona. Cei doi au câştigat 14 trofee în patru ani. Echipa condusă de ei a intrat în istoria fotbalului mondial în 2009, când a câştigat Liga Campionilor, campionatul Spaniei, Cupa Spaniei, Supercupa Europei, Supercupa Spaniei şi Campionatul Mondial al cluburilor.

La 27 aprilie 2012, Tito Vilanova a fost numit antrenor principal al FC Barcelona pentru sezonul următor, ca succesor al lui Pep Guardiola. Numirea sa s-a dovedit a fi o alegere foarte bună, FC Barcelona câştigând în 2013 campionatul Spaniei cu un număr de 100 de puncte, după un sezon perfect. Cu 100 de puncte din 114 posibile, FC Barcelona a egalat recordul de puncte în La Liga deţinut de Real Madrid din sezonul 2011/2012. În plus, catalanii au stabilit un record de 115 goluri marcate în 38 de etape. Un total de 32 de victorii, patru remize şi doar două înfrângeri, 15 puncte diferenţă faţă de a doua clasată, Real Madrid, acestea sunt cifre ce arată cel mai bine parcursul lui Tito Vilanova la conducerea FC Barcelona în sezonul 2012/2013. Echipa din Barcelona a ajuns şi în semifinalele Ligii Campionilor şi ale Cupei Spaniei.

Vilanova a fost ales cel mai bun antrenor al anului 2014 de jurnalele Marca şi Mundo Deportivo.

Tito Vilanova, care a fost nevoit să renunţe la conducerea tehnică a FC Barcelona în iulie 2013, din cauza unui cancer la glanda parotidă, a încetat din viaţă vineri, la Barcelona, la o zi după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale.

Vilanova era internat de vinerea trecută în spitalul Quiron din Barcelona, iar joi seară a fost operat, intervenţie după care starea sa s-a agravat rapid.

Tito Vilanova a mai fost operat, la 20 decembrie 2012, la spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, după ce i-a fost detectat un ganglion la doi centimetri de locul în care i-a fost extirpată o tumoare, în 2011. Vilanova a suferit şi în noiembrie 2011 o operaţie în cadrul căreia i-a fost îndepărtată o tumoră de la glanda parotidă. În ianuarie 2013, Vilanova a plecat la New York, unde a stat două luni pentru a urma un tratament.

În august 2012, Vilanova a fost la Bucureşti cu FC Barcelona, echipa catalană disputând un meci amical cu Dinamo, pe Arena Naţională, pe care l-a câştigat cu scorul de 2-0.

Tito Vilanova era căsătorit şi avea doi copii, Carlota şi Adria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici