Preşedintele TAS: Mă îndoiesc că Adrian Mutu va avea câştig de cauză la CEDO

Preşedintele Tribunalului de Arbitraj Sportiv, Mino Auletta, a declarat că are îndoieli că decizia TAS în cazul "Mutu-Chelsea" va fi schimbată în urma unui apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi a confirmat că atacantul român riscă să fie suspendat de FIFA dacă nu va plăti amenda.

122 afișări
Imaginea articolului Preşedintele TAS: Mă îndoiesc că Adrian Mutu va avea câştig de cauză la CEDO

Preşedintele TAS: Mă îndoiesc că Adrian Mutu va avea câştig de cauză la CEDO

"Cu siguranţă nu sunt surprins de această decizie. De fapt, Tribunalul Federal Elveţian este echivalentul Curţii Constituţionale naţionale şi poate judeca numai pe probleme de drept sau de vicii de formă, fără însă a umbla la măsură. Astfel că a confirmat hotărârea anterioară. Nu sunt eu cel în măsură să-i dea sfaturi, pot doar să subliniez care este situaţia de fapt: Mutu a primit deja decizii aparţinând unor foruri importante de justiţie şi mă îndoiesc că se va schimba starea actuală a lucrurilor în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Nu vreau să intru în detalii, însă sentinţa va rămâne aceeaşi. Experienţa mea arată că în aceste cazuri cel mai bine este să contactezi avocaţii celeilalte părţi, pentru a ajunge la o nouă înţelegere, legată de metodele de plată sau chiar de cifre", a precizat conducătorul TAS, care este totodată şi avocat al Tribunalului din Milano şi membru CIO, pentru cotidianul Corriere Fiorentino, citat de violanews.com.

Tribunalul federal elveţian a anunţat, săptămâna trecută, că a respins ca nefondat recursul fotbalistului Adrian Mutu formulat la sentinţa Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), prin care românul era obligat la plata unei daune în valoare de 17 milioane de euro către clubul Chelsea Londra.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) anunţase, la 31 iulie 2009, că a respins memoriul formulat de Adrian Mutu la decizia Camerei pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA, care a hotărât, la 7 mai 2008, că jucătorul trebuie să plătească clubului Chelsea despăgubiri în valoare de 17 milioane de euro.

Avocatul atacantului Adrian Mutu, Paolo Rodella, a declarat că dosarul în care jucătorul a fost obligat să plătească 17 milioane de euro clubului Chelsea ar putea ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Auletta a confirmat faptul că Mutu riscă o suspendare din partea FIFA în cazul în care nu va achita daunele către clubul Chelsea:

"Codul este clar. Dacă nu va plăti într-o singură tranşă, este pasibil de sancţiune. Nu ştiu calendarul Comitetului Disciplinar al FIFA, dar cu siguranţă atunci când acest caz va fi pus pe ordinea de zi, nu pot face altceva decât să constateze neplata şi să ia măsuri. Şi amintiţi-vă apoi de Convenţia de la New York: sportivilor le este interzis să facă apel la justiţia ordinară. De aceea spun că ar fi oportun un acord între părţi pentru amânarea în timp a plăţii celor 17 milioane de euro. Va fi astfel posibil să plătească şi mai presus de toate îşi va putea salva cariera sportivă", a spus oficialul TAS.

Întrebat dacă nu crede că amenda primită de jucătorul român este mult prea dură, Mino Auletta a precizat: "Fiecare caz este o altă poveste, iar noi (n.r. - TAS) am urmat regulile, calculând prejudiciului suferit de către Chelsea. Mutu, în acest caz, are aceleaşi probleme ca oricine altcineva care are o datorie pe care nu o poate plăti".

Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Mutu a fost suspendat şapte luni de Federaţia Engleză (FA) pentru consum de cocaină. Clubul englez susţine că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline.

Atacantul Adrian Mutu, care mai are contract cu Fiorentina până în 2012, a fost suspendat nouă luni de tribunalul antidoping din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI), după ce a fost depistat pozitiv cu sibutramină. Suspendarea lui Mutu va expira în luna octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici