Scrimerul rus Danilenko refuză să concureze ca neutru

Sabrerul rus Dmitri Danilenko a refuzat să concureze la evenimentele Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE) în calitate de neutru, calificând cerinţele ca fiind "nedrepte".

161 afișări
Imaginea articolului Scrimerul rus Danilenko refuză să concureze ca neutru

Scrimerul rus Danilenko refuză să concureze ca neutru

Un grup de 17 atleţi ruşi au primit aprobarea de a concura la evenimentele FIE în conformitate cu condiţiile impuse de organismul de conducere pentru revenirea lor, care îi interzic pe cei afiliaţi la armată şi care au susţinut războiul din Ucraina, în conformitate cu recomandările Comitetului Olimpic Internaţional (CIO).

Mai mulţi campioni olimpici, inclusiv Sofia Pozdniakova, medaliată cu aur la sabie feminin din partea Comitetului Olimpic Rus, şi echipe de succes la floretă şi sabie feminin, se numără printre cei excluşi.

Lui Danilenko i s-ar fi permis să revină în competiţie, dar a refuzat oportunitatea de a face acest lucru din cauza poziţiei FIE.

"Este nedrept ca unora să li se permită să intre, iar altora nu, ei aduc discordie în echipă", a declarat el pentru agenţia oficială de ştiri de stat din Rusia, TASS, citată de insidethegames

"Cred că este greşit, chiar dacă am un permis. Nu putem primi un salariu în Rusia, nu putem concura în competiţii ruseşti.

"De fapt, trebuie să ne abandonăm patria, în astfel de condiţii, acest lucru este inacceptabil".

Fostul campion mondial la sabie masculin individual Veniamin Reshetnikov nu a primit statutul de neutralitate pentru a concura, dar a declarat pentru TASS că oricum nu ar fi făcut-o, deoarece "condiţiile stabilite sunt practic imposibile" şi a criticat CIO pentru poziţia sa.

"O carieră este aproape încheiată, Jocurile [de la Paris] 2024 sunt ultima şansă de a merge şi de a câştiga o medalie olimpică", a declarat Reshetnikov.

"Dar înţeleg că nu are sens, deoarece CIO s-a discreditat [pe sine] cu condiţiile sale.

"Este scris că competiţiile sunt o luptă între atleţi, nu între ţări, şi, ca urmare, suntem coşmaruri pe toate fronturile".

Un turneu internaţional de sabie de la Moscova, care nu este gestionat de FIE, a fost organizat vineri (26 mai) în capitala Rusiei, deschis tuturor scrimerilor ruşi.

Guvernul Italiei a deschis la începutul acestei săptămâni calea pentru ca scrimerii ruşi şi bieloruşi să concureze la Campionatele Mondiale de scrimă de la Milano din iulie sub un steag neutru, o decizie favorizată de preşedintele Comitetului Naţional Olimpic al ţării şi membru al CIO, Giovanni Malagò.

Decizia FIE de a reveni asupra interdicţiei totale impuse sportivilor ruşi şi belaruşi s-a dovedit a fi foarte controversată.

Mai multe evenimente din Europa au fost anulate, iar unele ţări, printre care Norvegia, au promis că nu vor participa la turnee cu implicarea ruşilor şi a bieloruşilor.

Guvernul Ucrainei a reacţionat cu furie la recomandările actualizate ale CIO din martie, care au ridicat interdicţia asupra sportivilor ruşi şi bieloruşi, promiţând să evite orice turneu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 în care aceştia sunt prezenţi.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
scrimă,
rusia,
danilenko

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici