Aproape o treime dintre tinerii români consumă alcool în exces, în fiecare săptămână

Peste 29 la sută dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, consumă excesiv alcool în fiecare săptămână, se arată într-un Eurobarometru privind consumul de alcool şi politicile publice menite să reducă afecţiunile provocate de acesta.

1010 afișări
Imaginea articolului Aproape o treime dintre tinerii români consumă alcool în exces, în fiecare săptămână

Aproape o treime dintre tinerii români consumă alcool în exces, în fiecare săptămână (Imagine: Mediafax Foto)

Consumul excesiv de alcool afectează persoanele de orice vârstă, însă cei mai predispuşi la a bea cantităţi mari de băuturi alcoolice în fiecare săptămână sunt tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, arată Eurobarometrul.

Prin consum excesiv de alcool reprezentanţii UE înţeleg consumul a cinci sau mai multe pahare per ocazie. Astfel, tinerii sunt cei mai expuşi la intoxicare sau efecte secudare ale acesteia - rănire accidentală, bătăi sau alte violenţe.

Nu există o situaţie clară pe regiuni în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, însă procente peste media europeană (29 la sută) se regăsesc în România, Irlanda, Germania şi Austria, urmate de Marea Britanie, Spania, Grecia şi Italia.

În general, consumul de alcool în Uniunea Europeană a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu patru ani.

Trei din patru respondenţi la Eurobarometru au spus că beau alcool de aproximativ trei ori pe săptămână, însă gradul de conştientizare a efectelor alcoolului asupra sănătăţii variază.

Astfel, majoritatea oamenilor ştiu că alcoolul afectează ficatul, însă puţine persoane ştiu că băuturile alcoolice provoacă şi cancer.

Europenii susţin, totuşi, într-o majoritate covârşitoare, politicile publice de reducere a efectelor negative ale alcoolului. Aproape 90 la sută dintre respondenţi susţin că persoanele sub 18 ani nu ar trebui să consume băuturi alcoolice, în vreme ce 83 la sută susţin că poliţiştii ar trebui să efectueze controale-surpriză pentru a identifica şoferii băuţi la volan.

Comisia Europeană a lansat, în 2006, o strategie privind consumul de alcool, ce identifică priorităţile de acţiune inclusiv la nivel naţional în acest domeniu.

Sondajul a fost realizat în octombrie 2009, la nivel de UE, pe un eşantion de 27.000 de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici