Ce este Noviciok "arma" chimică folosită în otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Noviciok, agentul chimic despre care Germania spune că a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi, un critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, aflat în comă într-un spital din Berlin, a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980, relatează Reuters.

3431 afișări
Imaginea articolului Ce este Noviciok "arma" chimică folosită în otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Ce este Novichok agentul chimic folosit în otrăvirea lui Alexei Navalnîi?

Ce este Noviciok şi unde a mai fost folosit:

  • Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este utilizat pentru o familie de agenţi ce afectează sistemul nervos foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin.
  • Se crede că agenţii Noviciok sunt de cinci până la 10 ori mai letali decât aceste substanţe, deşi nu există utilizări cunoscute înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea în unui fost spion rus şi a fiicei acestuia.
  • Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga.
  • Trasformare în armă a oricărei substanţe chimice este interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, a cărei semnatară este Moscova.
  • În noiembrie 2019, membrii OPCW au fost de acord să extindă lista substanţelor chimice interzise din „Lista 1” pentru a include agenţi Noviciok. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.
  • Noviciok a fost realizat cu produse chimice agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor ca fiind o industrie comercială legitimă, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson.
  • Rusia şi Statele Unite au avut două dintre cele mai mari programe de arme chimice din lume. Rusia a finalizat anul trecut distrugerea unui depozit declarat. Statele Unite se află în etapele finale de distrugere a propriului depozit.
  • Cu toate acestea, dezvoltarea şi testarea Noviciok în anii 1990 a ridicat suspiciunile SUA că Uniunea Sovietică are un program secret de arme şi nu şi-a declarat stocul complet când a aderat la OIAC.
  • Se credea că Rusia posedă mii de tone de Noviciok şi precursorii acestuia, potrivit unui raport din 2014 al Iniţiativei privind Ameninţare Nucleară, un grup nepartizan care lucrează pentru a reduce ameninţarea armelor de distrugere în masă.
  • Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, potrivit profesorului Gary Stephens, expert în la Universitatea din Reading. „Unul dintre principalele motive pentru care aceşti agenţi sunt dezvoltaţi este că părţile lor componente nu sunt pe lista interzisă.”
  • Marea Britanie spune că Rusia a folosit Noviciok pentru a otrăvi fostul spion Sergei Skripal şi fiica sa Yulia în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat în repetate rânduri orice implicare în atac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici