CONFERINŢA MEDIAFAX - OMS: România şi alte cinci ţări au lansat o campanie de informare privind gripa

România, Polonia, Letonia, Lituania, Estonia şi Serbia au lansat, joi, o campanie pentru sezonul gripal, gravidele fiind principalul grup-ţintă pentru vaccinare, întrucât prezintă un risc de şapte ori mai mare decât restul grupelor, a declarat şeful Biroului OMS în România, Victor Olsavszky.

255 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - OMS: România şi alte cinci ţări au lansat o campanie de informare privind gripa

CONFERINŢA MEDIAFAX - OMS: România şi alte cinci ţări au lansat o campanie de informare privind gripa (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Şeful Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a spus că în România şi în celelalte cinci ţări a început testarea unei campanii pentru sezonul gripal. Victor Olsavszky a precizat că în toate aceste ţări există un segment îngust de vaccinare, dar şi un sistem de monitorizare, care permite să se ştie mereu ce se întâmplă.

Reprezentantul OMS a mai spus că principalele grupe de risc sunt copiii de la şase la 59 de luni, gravidele, bolnavii cronici şi persoanele vârstnice, însă fiecare stat membru îşi poate defini grupul de risc, în funcţie de sistem şi de banii pe care îi are la dispoziţie.

"Vârstnicii sunt la libera definiţie a statului nemebru. Unele state membre încep de la 60 de ani, altele de la 65 de ani", a declarat şeful Biroului OMS în România, la conferinţa "Campania de informare privind gripa", organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România.

El a mai spus că gravidele prezintă risc de şapte ori mai mare decât restul populaţiei şi sunt pe primul loc la vaccinare.

"Europa abia acum începe să recomande vaccinarea antigripală la gravide. Unele ţări au recomandare fermă, fără selecţie. La copii, nu toată lumea recomandă, pentru că îşi definesc propriile grupe ţintă. Recomandarea pentru vârstnici, în Europa, este de 75 la sută. Singura ţară care a atins acest obiectiv este Olanda", a mai spus Olsavszky.

Reprezentantul OMS a mai spus că unele ţări încep mai devreme campaniile de vaccinare, adică în octombrie, dar pentru România nu este târziu în noiembrie.

"Activitatea serioasă pentru România începe în ianuarie. În Occident începe mai devreme. Pentru România este suficient", a spus Victor Olsavszky.

Amalia Şerban, director adjunct în Ministerul Sănătăţii, a precizat că circulaţia virusurilor gripale începe în noiembrie -decembrie.

"Cele două săptămâni pentru asigurarea protecţiei sunt îndeplinite în decembrie, dacă persoanele se vaccinează. Având în vedere că am făcut acest acord-cadru şi vom putea avea o predictibilitate, campania va putea începe de anul viitor în octombrie", a precizat Şerban.

Conferinţa organizată de Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, marchează lansarea şi în România a "Campaniei de informare privind gripa", iniţiativă lansată în Europa, în fiecare an, în data de 30 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici