- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (28.12.2014, 17:07)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente, dezvăluite de cercetători
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente au fost dezvăluite de cercetătorii de la universităţile britanice Oxford şi Cambridge, potrivit cărora regimurile alimentare trebuie să fie individualizate şi să fie alese în funcţie de hormoni, gene şi profilul psihologic al fiecărui om.
213 afișări
Motivele pentru care dietele de Revelion nu sunt eficiente, dezvăluite de cercetători (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fiecare dintre aceşti trei factori joacă un rol esenţial în relaţia cu alimentele şi explică motivul pentru care anumite persoane au tendinţa de a mânca prea mult, relatează dailymail.co.uk.
Cercetătorii britanici au identificat trei tipuri mari de persoane: "pasionaţii de ospeţe" - care continuă să mănânce pentru că nu se satură niciodată, "pofticioşii în mod constant" - care se gândesc tot timpul la mâncare, şi "mâncătorii emoţionali" - care dau iama prin bucătărie atunci când întâmpină dificultăţi în viaţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Studiu. Schimbările climatice provocate de om au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta modul în care măsurăm timpul
-
Finanţare de 2,25 miliarde lei pentru investiţiile majore în industriile cu tradiţie în România
-
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
-
Programul national de investiţii în spitale: Finanţări de 13 miliarde de lei până în 2030
Potrivit autorilor acestui studiu, coordonat de Susan Jebb, specialist guvernamental în nutriţie şi profesor la Universitatea Oxford, şi Giles Yeo, profesor de genetică la Universitatea Cambridge, fiecare dintre cele trei grupuri de persoane reacţionează diferit faţă de diverse diete.
Teoria a fost testată pe un eşantion de 75 de voluntari - câte 25 de persoane în fiecare grup - pe parcursul a trei luni, în vara anului 2014.
Rezultatele şi concluziile studiului vor fi expuse pe larg în emisiunea de televiziune "Horizon", ce va fi difuzată de postul BBC2 pe 12 ianuarie.
Autorii studiului spun că persoanele din primul grup ("feasters" în limba engleză, n.r.) nu produc în organismul lor cantităţi suficiente de GLP1, un hormon care induce creierului senzaţia de saţietate.
Medicul Christoffer R. Van Tulleken, care este şi un apreciat prezentator de televiziune şi va prezenta emisiunea "Horizon", a explicat: "Dacă sunteţi o persoană care mănâncă tot ce găseşte prin cămară şi nu simte niciodată că s-a săturat, atunci există riscul să fiţi un «pasionat de ospeţe». În al doilea rând, ştim deja că anumiţi oameni prezintă un factor de risc genetic pentru a deveni supraponderali. Nu există o singură genă vinovată de acest fapt, ci mai multe. Unele influenţează personalitatea, altele apetitul, iar altele voinţa. Persoanele care prezintă multe astfel de «gene ale obezităţii» sunt incluse în categoria «pofticioşilor în mod constant».
Maeştrii bucătari şi pasionaţii de gastronomie se înscriu cel mai adesea în această categorie, a precizat acelaşi medic britanic.
"În final, am observat că anumiţi oameni îşi administrează singuri un fel de «tratament medical» cu ajutorul mâncării. Ei mănâncă atunci când sunt nefericiţi. Le spunem «mâncători emoţionali»", a adăugat profesorul Van Tulleken.
După identificarea celor trei grupuri, cercetătorii au creat diete diferite pentru fiecare dintre ele.
Cei din primul grup au primit o dietă ce a fost concepută pentru a stimula concentraţia din organism a unui hormon prin intermediul unor alimente bogate în proteine, precum carne, peşte şi seminţe de leguminoase şi prin eliminarea din alimentaţie a carbohidraţilor, existenţi în pâinea albă şi cartofi.
Voluntarii din al doilea grup au primit "dieta 5:2", bazată pe un număr de doar 800 de calorii pe zi, timp de două zile, în fiecare săptămână. În celelalte cinci zile, voluntarii din acest grup puteau să mănânce orice doreau.
Persoanele din al treilea grup au fost înscrise în programe educative de tip "Weight Watchers" ("Supraveghetorii greutăţii corporale"), întrucât autorii studiului au considerat că aceşti voluntari aveau de fapt nevoie de un sprijin de ordin social pentru a preveni alimentaţia compulsivă.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Primul om cu cip Neuralink în creier joacă „Mario Kart” cu ajutorul device-ului
Citește pe www.zf.ro: Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate aduce o amendă de 3.300 lei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Povestea unui fost corporatist care alături de un prieten a creat de la zero propria marcă de bere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta îmi dă energie”
PROSPORT.RO
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
CANCAN.RO
Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe