Vom avea semnal la telefoanele mobile de Revelion? Sistemele de comunicaţii, afectate de o nouă explozie solară - VIDEO

O nouă furtună solară va afecta Pământul şi va provoca întreruperi ale undelor radio, care pot afecta funcţinarea sistemelor GSM, a aparatelor radio şi a telefoanelor mobile.

1419 afișări
Imaginea articolului Vom avea semnal la telefoanele mobile de Revelion? Sistemele de comunicaţii, afectate de o nouă explozie solară - VIDEO

Vom avea semnal la telefoanele mobile de Revelion? Sistemele de comunicaţii, afectate de o nouă explozie solară (Imagine: NASA)

O nouă explozie solară, care a început pe 28 decembrie, va lovi Pământul şi va afecta frecvenţele radio timp de câteva zile, din cauza radiaţiilor puternice, scrie dailymail.co.uk.

Experţii spun că furtuni geomagnetice minore (din categoria G1) vor avea loc pe 28 şi 29 decembrie, iar întreruperi de gradul R1 ale undelor radio sunt aşteptate în jurul datei de 31 decembrie. Aceste întreruperi ar putea afecta dispozitivele care depind de undele radio, cum ar fi sistemele GSM, aparatele radio şi telefoanele mobile.

Explozia este rezultatul unei creşteri a activităţii solare, care are loc în cicluri de 11 ani. Maximul actualului ciclu este aşteptat în 2013.

Cea mai mare explozie solară din ultimii cinci ani a avut loc în luna august, fenomenul lansând în spaţiu un nor de zece miliarde de tone cu viteza de peste opt milioane de kilometri pe oră.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că exploziile solare ar putea avea efecte devastatoare pentru tehnologia umană peste aproximativ doi ani, când vor atinge punctul maxim.

Kathryn Sullivan, secretar la Administraţia Oceanică şi Atmosferică a SUA, a declarat că furtunile reprezintă o ameninţare în creştere pentru comunicările prin satelit, sistemele de navigaţie şi echipamentele de transmisie electrică. Furtunile solare eliberează particule care pot dezactiva temporar sau chiar distruge circuitele computerelor.

O furtună solară puternică ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decât cele produse de uraganul Katrina în 2005, a avertizat Academia americană de ştiinţe, într-un raport publicat în 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la două trilioane de dolari în primul an după o astfel de catastrofă.

Acest raport a relevat în premieră vulnerabilitatea unor sectoare cheie: reţelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzacţiile financiare şi comunicaţiile prin radio.

Pe 13 martie 1989, o furtună magnetică provocată de un flux de particule solare încărcate cu sarcină electrică au provocat o pană a reţelei Hydro-Québec, privând de electricitate peste 6 milioane de canadieni vreme de nouă ore.

În 2003, o furtună magnetică a cauzat distrugerea transformatoarelor din Africa de Sud, privând de electricitate o mare parte din populaţia acestei ţări. Şi America de Nord a fost afectată serios de acea furtună.

În 1921, o furtună magnetică a generat o serie de curenţi la sol, de 10 ori mai puternici decât cei înregistraţi în 1989 în Québec.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici