Drone româneşti pentru câmpul de luptă. Compania OVES Enterprise lansează Storm Shadow AI, o soluţie AI on-premise, care poate fi integrată pe vehiculele autonome în câmpul de luptă

  • OVES Enterprise, compania românească dezvoltatoare de software şi producătoare de drone, lansează Storm Shadow AI, o soluţie avansată de inteligenţă artificială, care poate învăţa în timp record să ia decizii rapide şi precise în scenarii critice pentru orice tip de vehicul operat fără intervenţie umană
  • Astfel, fie că sunt vehicule terestre, maritime sau aeriene, acestea pot identifica, urmări şi neutraliza obiective strategice, anunţă compania într-un comunicat de presă.
5545 afișări
Imaginea articolului Drone româneşti pentru câmpul de luptă. Compania OVES Enterprise lansează Storm Shadow AI, o soluţie AI on-premise, care poate fi integrată pe vehiculele autonome în câmpul de luptă

Foto: Ilustratie generală drone

„Storm Shadow AI este o soluţie de inteligenţă artificială, rezultatul a peste 8 luni de cercetare intensivă şi dezvoltare tehnologică, pe care o punem la dispoziţia companiilor de securitate şi apărare care vor avea, astfel, posibilitatea de a implementa sisteme autonome ce pot lua decizii rapide şi precise în scenarii critice. Soluţia a fost posibilă datorită emergenţei la nivel global a unor noi echipamente hardware, a unor evoluţii importante în zona de algoritmi AI, lucruri care au permis antrenarea AI-ului nostru la un nivel fără precedent, facilitând, astfel dezvoltarea unei soluţii AI cu capacităţi superioare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

Storm Shadow AI este o soluţie de tip „on premise” (software-ul este instalat şi executat local, pe echipamentele clienţilor), iar întregul proces tehnologic durează aproximativ 3 luni. Acesta presupune implementarea şi executarea de către companii a unei suite de aplicaţii şi proceduri aferente etapei de antrenare a AI-ului.

După această perioadă, sistemele pe care a fost integrată soluţia devin complet autonome, capabile să execute misiuni complexe fără intervenţie umană directă. Această autonomie extinsă este vitală în operaţiuni unde timpul de reacţie şi precizia sunt esenţiale.

Pe lângă aplicaţiile militare, soluţia poate fi utilizată şi în aplicaţii comerciale cum ar fi intervenţiile de urgenţă sau livrările autonome de materiale esenţiale către locaţii critice, precum spitalele, având potenţialul de a revoluţiona şi alte domenii, demonstrând, astfel, versatilitatea şi adaptabilitatea tehnologiei.

„Bineînţeles, soluţia poate fi una dual use. Imaginaţi-vă o dronă care zboară autonom şi recunoaşte un spital la care trebuie să livreze sânge, sau orice altceva. Sunt foarte multe aplicabilităţi. Dar faptul că am reuşit să preluăm întreaga parte de avionică la o dronă, cu un AI şi un mic hardware, să identificăm şi să distrugem ţinte, totodată drona fiind imposibil de bruiat, este un lucru grozav”, mai spune Mihai Filip.

OVES Enterprise prioritizează etica şi siguranţa în toate dezvoltările sale. Soluţia Storm Shadow AI include protocoale stricte care asigură că fiecare operaţiune executată de AI este monitorizată şi, dacă este necesar, controlată de operatori umani. Acest mecanism de „human in the loop” asigură că toate acţiunile sunt conforme cu standardele etice şi legale, oferind un nivel suplimentar de asigurare şi control.

În prezent, OVES Enterprise colaborează activ cu principalii actori din industria apărării pentru a integra şi adapta tehnologia Storm Shadow AI în sistemele lor. Aceste parteneriate subliniază angajamentul companiei de a oferi soluţii care nu numai că îmbunătăţesc eficienţa operaţională, dar asigură şi un avantaj strategic semnificativ în teatrele de operaţiuni moderne.

Pentru anul acesta, compania păstrează ritmul de investiţii şi anunţă un buget de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea propriilor produse şi pentru continuarea procesului de extindere internaţională, cu focus pe zonele de Software as a Service, Space and Defense şi Cybersecurity.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software şi producătoare de drone, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. Începând cu anul 2019, strategia OVES a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituţii guvernamentale internaţionale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe şi sofisticate din punct de vedere tehnologic. Anul trecut, OVES Enterprise şi-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producţia de drone.

În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a  companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA şi Norvegia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici