FOTO, VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, produs în Marea Egee: BILANŢUL a ajuns la un mort şi zeci de răniţi

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea de 6,3 grade Richter a avut loc în zona de est a Mării Egee, la aproximativ 11 kilometri sud de oraşul Plomari de pe insula grecească Lesbos, informează Institutul american de Geofizică (USGS).

2530 afișări
Imaginea articolului FOTO, VIDEO Cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, produs în Marea Egee: BILANŢUL a ajuns la un mort şi zeci de răniţi

Cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, produs în Marea Egee

UPDATE: Bilanţul cutremurului cu magnitudinea de 6.3 grade produs luni în largul Mării Egee a ajuns la un mort şi a produs pagube semnificative în regiunea turcă Izmir, dar şi pe insulele greceşti din estul mării, informează agenţia de ştiri Reuters.

Epicentrul cutremurului a fost la aproximativ 85 de kilometri de oraşul turc Izmir şi la 15 kilometri de Lesbos, informează Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC). EMSC a adăugat că seismul a fost urmat de o replică după câteva minute, aceasta având magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Pagube serioase au fost raportate în localităţile de pe insula Lesbos. ”Zeci de clădiri s-au prăbuşit, iar unele drumuri sunt blocate”, a afirmat Marios Apostolides, comandantul diviziei locale de pompieri. O femeie în vârstă de 60 de ani a murit strivită de acoperişul casei sale. Oficialităţile locale au anunţat că mai sunt minimum zece răniţi.

Cutremurul s-a simţit şi în capitala Greciei, Atena, dar şi în vestul Turciei.”Pământul s-a cutremurat serios. Totul în clinica mea se zguduia puternic, iar eu am luat pacienţii şi i-am scos afară, a afirmat Didem Eris, un dentist de 50 de ani din Izmir, Turcia. ”Suntem obişnuiţi cu cutremurele, însă acesta a fost diferit. Am crezut că vom muri cu toţii”, a adăugat Eris.

Un seism produs în anul 2011 într-una dintre provinciile din estul Turciei cu magnitudinea 7.2 pe scara Richter a lăsat în urmă peste 600 .

Anterior, autorităţile anunţau că persoanele rănite sunt din oraşul Vrisa, aflat pe insula Lesbos, unde mai multe case vechi s-au dărâmat.

"Zeci de case s-au prăbuşit, iar drumurile din oraş sunt blocate. Acum încercăm să scoatem o femeie prinsă sub dărâmături. Îi sfătuim pe rezidenţii din zonele afectate de pe Lesbos să rămână în afara locuinţelor până când acestea vor fi inspectate", a declarat Marios Apostolides, un membru al serviciului regional de urgenţă.

Înalţi oficiali guvernamentali greci, seismologi şi echipe de urgenţă din capitala Atena se îndreaptă către insula Lesbos pentru a evalua daunele.

Pe de altă parte, serviciile de urgenţă din Turcia nu au raportat victime, dar 240 de corturi au fost ridicate în zona afectată, ca măsură de precauţie. Oraşele vestice şi Istanbulul au resimţit cel mai mult cutremurul. Sute de persoane au ieşit în stradă, fiind speriate de replici puternice.

Autorităţile turce şi cele greceşti au precizat că au avut loc minimum 25 de replici ale cutremurului, cele mai mari fiind cu magnitudinea de 4, 4,5 şi 4,9.

Cutremurele sunt frecvente în Grecia şi Turcia, ţări aflate în zone tectonice active. Două cutremure devastatoare au lovit nord-vestul Turciei în 1999, provocând moartea a aproximativ 18.000 de persoane.

 

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 5,7 kilometri, potrivit USGS.

 

 

O agenţie guvernamentală turcească a transmis că seismul s-a resimţit şi în partea de vest a Turciei, inclusiv la Istanbul şi în provincia Izmir, plasând intensitatea cutremurului la 6,2 grade.

 

Momentan nu există informaţii privind posibile pagube majore în Grecia sau Turcia, informează site-ul postului ABC News.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici