Statul european care exclude Huawei de la construirea reţelei 5G

Norvegia are în vedere să se alăture altor naţiuni occidentale, prin excluderea companiei Huawei Technologies din China de la construcţia noii infrastructure de telecomunicaţii 5G a ţării, a declarat miercuri ministrul justiţiei, relatează Reuters.

2585 afișări
Imaginea articolului Statul european care exclude Huawei de la construirea reţelei 5G

Norvegia are în vedere excluderea Huawei de la construirea reţelei 5G

Guvernul norvegian discută în prezent măsurile de reducere a vulnerabilităţilor potenţiale din industria telecomunicaţiilor.

Operatorul Telenor, controlat de stat, care are 173 milioane de abonaţi în opt ţări din Europa şi Asia, a semnat primul său contract major cu Huawei în 2009, o înţelegere care a ajutat extinderea companiei chineze pe plan global.

Telenor şi competitorul Telia utilizează în prezent echipamente 4G furnizate de Huawei şi testează echipamente de la compania chineză în reţelele experimentale 5G.

"Împărtăşim aceleaşi preocupări ca Statele Unite şi Marea Britanie, că este vorba de spionaj asupra companiilor şi autorităţilor din Norvegia", a declarat ministrul Justiţiei, Tor Mikkel Wara, în cadrul unei conferinţe de afaceri.

Întrebat dacă ar putea fi luate măsuri împotriva Huawei în mod specific, Wara a spus: "Da, avem în vedere paşii făcuţi în alte ţări, cum sunt Statele Unite şi Marea Britanie".

Huawei a declarat că echipamentul său este sigur. "Clienţii noştri din Norvegia au cerinţe serioase de securitate şi gestionează bine riscurile în operaţiunile lor ", a declarat Tore Ordloekken, ofiţer de securitate informatică la Huawei Norvegia.

"Vom continua să fim deschişi şi transparenţi şi să oferim teste şi verificări extinse ale echipamentelor noastre, pentru a dovedi că putem livra produse sigure în reţeaua 5G din Norvegia", a declarat el pentru Reuters.

În august, preşedintele american Donald Trump a semnat un iniţiativă legală care a împiedicat guvernul SUA să utilizeze echipamente Huawei şi intenţionează să emită un ordin care să împiedice şi companiile să facă acest lucru.

De asemenea, solicită aliaţilor SUA să nu folosească echipamente Huawei atunci când construiesc reţele 5G. În Marea Britanie, operatorul de telecomunicaţii BT elimină echipamentele Huawei din reţelele 3G şi 4G existente şi nu va apela la compania chineză pentru următoarea reţea.

Telenor spune că ia în serios măsurile de securitate. "Norvegia a avut controlul deplin asupra infrastructurii critice timp de mulţi, mulţi ani şi noi, în Telenor, o luăm foarte în serios", a declarat directorul executiv al Telenor, Sigve Brekke, pentru Reuters.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici