Iranul solicită Statelor Unite să nu încerce să reţină petrolierul Grace 1, eliberat recent de autorităţile din Gibraltar

Autorităţile iraniene solicită Statelor Unite să nu încerce să reţină petrolierul Grace 1, eliberat recent de autorităţile din Gibraltar, a declarat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, potrivit Reuters.

3368 afișări
Imaginea articolului Iranul solicită Statelor Unite să nu încerce să reţină petrolierul Grace 1, eliberat recent de autorităţile din Gibraltar

Iranul solicită Statelor Unite să nu încerce să reţină petrolierul Grace 1, eliberat recent de autorităţile din Gibraltar

Întrebat dacă Statele Unite ar putea lua măsuri în direcţia reţinerii navei, Mousavi a declarat că Teheranul a solicitat Washingtonului să evite să ia o astfel de decizie. „O asemenea acţiune (...) ar pune în pericol navigaţia în apele internaţionale. Am lansat un avertisment prin intermediul canalelor oficiale, în mod special prin intermediul Ambasadei Elveţiei”, a spus acesta.

Interesele Guvernului american în relaţia cu Iranul sunt reprezentate de Ambasada Elveţiei la Teheran, întrucât Iranul şi Statele Unite nu au relaţii diplomatice.

Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Un tribunal federal din Washington D.C. a emis recent un mandat pentru reţinerea navei Grace 1, motivând că efectuează un transport ilegal în colaborare cu Gardienii Revoluţiei din Iran, însă autorităţile din Gibraltar au comunicat că legislaţia europeană nu permite îndeplinirea acestei solicitări.

Potrivit Reuters, datele privind traficul maritim arată că luni dimineaţa petrolierul se îndrepta către Grecia.

Taguri:
iran,
statele unite,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici