Licitaţia pentru licenţele 5G amânată pentru 2020. Explicaţiile oferite de ANCOM

Preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu a anunţat joi, că licitaţiile pentru tehnologia 5G vor fi lansate în 2020, după ce memorandumul "strict secret", asumat de Preşedintele României la ultima vizită în SUA, va fi transpus în legislaţie. De asemenea, ANCOM mai aşteaptă şi cerinţele Comisiei Europene.

798 afișări
Imaginea articolului Licitaţia pentru licenţele 5G amânată pentru 2020. Explicaţiile oferite de ANCOM

Licitaţia pentru licenţele 5G amânată pentru 2020

"Guvernul României, Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un memorandum pe 5G, extrem de important, pe care noi îl considerăm benefic. Aici nu sunt lucruri care ţin doar de comunicaţii, ci şi de partea de securitate, de parteneriate strategice şi lucruri care depăşesc atribuţiunile ANCOM. În schimb, acel memorandum nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel memorandum, trebuiau paşi care să urmeze de schimbare în legislaţia primară din România. Legat de transparenţă (...), noi suntem obligaţi să oferim operatorilor toate datele şi condiţiile astfel încât să poată să vină cu oferte care să le stea şi lor din punct de vedere economic în picioare", a spus Grindeanu într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că memorandumul e "strict secret" şi că nu poate să anunţe operatorii de existenţa unor restricţii până când acesta nu va fi transpus în legislaţie.

"În momentul în care acest memorandum de care trebuie să ţinem cont nu a fost transpus în legislaţia primară, noi ne aflam în situaţia în care, şi ne aflăm şi acuma, nu putem să transmitem către operatori, către piaţă, toate informaţiile necesare, de anumite restricţii sau nu. (...) Eu ştiu că e supus unui regism strict secret. Normal că l-am văzut, e strict secret", a mai spus preşedintele ANCOM.

Grindeanu a adăugat că aşteaptă şi indicaţiile Comisiei Europene, spunând că licitaţiile vor putea fi lansate în prima jumătate a anului 2020, după finalizarea acestor proceduri.

"Până la sfârşitul anului, Comisia Europeană va furniza un tool box, un set de măsuri legate de cerinţe, de securitate a reţelelor.În momementul în care toate aceste lucruri vor fi îndeplinite (...) licitaţia se va organiza în prima jumătate a anului 2020", a declarat acesta.

În privinţa restricţiilor impuse echipamentelor utilizate de către operatori, reprezentanţii ANCOM au spus că acestea nu fac referire la o anumită companie furnizoare de echipamente, ci la anumite condiţii pe care echipamentele trebuie să le îndeplinească.

"Nu vă gândiţi că restricţia se referă la nu foloseşti echipamentul X, nu, restricţia se referă la un set tehnic de cerinţe pe care echipamentul folosit în reţelele operatorilor trebuie să le îndeplinească. (...) Probabil că va fi o certificare de undeva a echipamentelor respective sau un set de măsuri pe care trebuie să le îndeplinească. (...) Nu restricţii la modul că nu ai voie să cumperi cutare echipament", a spus Bogdan Iana, vicepreşedintele ANCOM.
 

Lucian Bode: Premierul a spus că la rectificare vor putea încasa 500 de milioane de euro din vânzarea spectrelor
 
Ministrul desemnat pentru Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a declarat miercuri în Parlament, în cadrul audierilor, că licitaţia pentru licenţele 5G nu va avea loc în 2019, însă România îşi va respecta angajamentele faţă de partenerii strategici.
 
"Anul acesta nu se va ţine licitaţia pentru licenţele 5G". "Noi va trebui să respectăm întru totul ce ne-am asumat prin programul de guvernare, şi anume Memorandumul semnat la Washington. Noi asigurăm diligenţele, ANCOM reglementează spectrul. Trist pentru un prim-ministru şi un ministru de Finanţe să păcălească bugetul, să nu spun că i-a păcălit pe români, că la rectificare vor putea încasa 500 de milioane de euro din vânzarea spectrelor. Nu se va putea întâmpla asta clar în acest an", a anunţatLucian Bode.
 
Acesta a explicat ce înseamnă tehnologia 5G şi a specificat că România îşi va respecta angajamentele faţă de partenerii strategici.
 
"Aş vrea să spun foarte clar că 5G înseamnă viteză mai mare, capacitate mai mare de transfer de date, lăţime mai mare de bandă şi, foarte important, înseamnă securitate. Vă asigur că Guvernul va facilita implementarea tehnologiilor 5G de ultimă generaţie în domeniul comunicaţiilor fără fir, ceea ce va duce la un progres semnificativ în multe sectoare ale economiei cu rezultate directe în creşterea calităţii vieţii, pentru că acest lucru ni-l dorim. Vreau să mai clarific un lucru. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor face politicile, iar ANCOM va gestiona spectrul. Un lucru să ne fie clar, pentru că am văzut că Guvernul şi-a propus să obţină din vânzarea spectrului, la rectificare, 500 de milioane de euro, nu cred că în acest an este posibil acest lucru, dar România îşi respectă angajamentele cu partenerii strategici, SUA şi NATO", a spus ministrul desemnat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici