Miercuri 13, noua vineri neagră 13 a Americii. Ce se alege de Donald Trump după punerea sub acuzare. Scenariile analiştilor politici, la „Ochii pe mine!”

  • Iulian Chifu: „Până la decizia finală a Senatului îndeplineşte toate funcţiunile pe deplin. Punerea sub acuzare nu-l blochează în activităţi”
  • Bogdan Nicolae: „Cred că va rezista din punct de vedere al business-ului. O va duce bine. Important este să ne gândim cât de complicat va fi pentru America şi nouă pe lângă ea”
  • Ştefan Ionescu: „Trumpismul nu a murit şi nu va dispărea. Să credeam că va dispărea ideologia asta este o o utopie”
7884 afișări
Imaginea articolului Miercuri 13, noua vineri neagră 13 a Americii. Ce se alege de Donald Trump după punerea sub acuzare. Scenariile analiştilor politici, la „Ochii pe mine!”

,,Ochii pe mine!”. Miercuri 13, noua vineri 13 a Americii. Ce se alege de Donald Trump după punerea sub acuzare. Scenariile analiştilor politici

După ce în 2020 ne-am tot întrebat ce se alege de America, iată că a venit şi ziua în care ne întrebăm ce se alege de Donald Trump, pus oficial sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor. Reamintim că preşedintele Trump este acuzat de instigare la insurecţie împotriva Statelor Unite, după incidentele petrecute în 6 ianuarie, în clădirea Capitoliului.

Aşadar, Trump, al cărui mandat se încheie pe 20 ianuarie, devine primul preşedinte al SUA pus sub acuzare de două ori.

Ce se va alege de Donald Trump şi care sunt scenariile şi previziunile analiştilor politici cu privire la soarta şi la cariera politică a lui Donald Trump?

,„Poate să-l blocheze din vreo activitate?

- Nu, pentru ca până la decizia finală a Senatului îndeplineşte toate funcţiunile pe deplin. Punerea sub acuzare nu-l blochează în activităţi”, susţine Iulian Chifu, analist de politică externă în cadrul emisiunii  „Ochii pe mine!”.

La rândul său, Bogdan Nicolae, coordonatorul revistei Monitorul Apărării şi Securităţii, este optimist în ceea ce priveşte soarta lui Trump: ,,O va duce bine!” Ce lasă însă în urmă, economic şi politic, Donald Trump şi cât de greu va fi pentru America divizată de astăzi să redevină America unită?

,,Ne interesează poate mai puţin ca şi persoană. Ne interesează ceea ce lasă el în urmă ca şi moştenire politică, economică şi aşa mai departe. Ca businessman cred că va continua să-şi exercite activitatea. Cred că va rezista din punct de vedere al business-ului. O va duce bine. Important este să ne gândim cât de complicat va fi pentru America şi nouă pe lângă ea. (…) Au fost foarte multe lucruri bune pe care poate că le-a făcut. Câţiva din reprezentanţii republicani din seara asta, în camera, reprezentanţilor le-au amintit. Acordurile Abraham, deci o nouă condiţie de pace pentru Israel înconjurată de o lume arabă, au vorbit foarte multe despre ceea ce au reuşit să facă în raporturile cu Iranul. Poate că nu au avut suficient (...) de-a lungul ultimilor ani să vorbească despre această nouă faţetă a Americii care reuşeşte să rezolve probleme acute în Irak împotriva unor influenţe iraniene.”

La rândul său, analistul Iulian Chifu, consider că s-ar putea deschide şi alte Cutii ale Pandorei, mai ales în cazul rapoartelor financiare ale lui Trump, rămase suspendate ca urmare a imunităţii prezidenţiale. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după 20 ianuarie când îşi va încheia oficial mandatul la Casa Albă.

,,Deja există o hotărâre definitivă a instanţei privind livrarea rapoartelor financiare către procurorul din NewYork  tuturor rapoartelor financiare ale lui Donald Trump şi aici avem o problemă. Există un număr de cazuri care au rămas între paranteze ca urmare a imunităţii lui Donald Trump, plus elementele care vor ţine de evenimentele din şase Iunie. Există elemente pozitive ale administraţiei Trump, a-l zugrăvi pe Donald Trump exclusiv prin partea sa negativă care e, mai degrabă, personală, morală, emoţională. Este contraindicat pentru că există elemente pozitive. A fost menţionat Orientul Mijlociu, recunoaşterea Israelului de către un număr de state inclusiv, câte de curând, poate Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Katar, Maroc-ul, ultima venită chiar în această săptămână.”

Jurnalistul Ştefan Ionescu vine cu argumentul suprem: Trumpismul nu va dispărea niciodată!  Aceasta consider că se va găsi întotdeuna un Trump care să ducă mai departe această ideologie.

„Cred că Trump nici nu se uită la votul ăsta, nici nu-l interesează. (…) Trumpismul nu a murit şi nu va dispărea. Să credeam că va dispărea ideologia aceasta este o o utopie. Nu va fi el, va fi altul”.

Ce se va  întâmpla cu o zi înainte de învestirea lui Biden

Senatul Statelor Unite nu va putea finaliza procedura privind inculparea preşedintelui Donald Trump în scopul demiterii înainte de încheierea mandatului actualului lider de la Casa Albă, afirmă senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican.

„Procedurile în Senat vor începe la prima reuniune programată după primirea articolului de inculpare trimis de Camera Reprezentanţilor”, a declarat Mitch McConnell. Astfel, Senatul SUA se va întruni pe 19 ianuarie, cu o zi înainte de învestirea în funcţie a noului preşedinte, Joseph Biden.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici