Victor Alistar, membru CSM: „Ordonanţa Prună este curat neconstituţională, coane Fănică! Problema e că unii nu doresc să renunţe la nişte chei ale Puterii”

  • „E foarte greu de înţeles ce se întâmplă în CSM. E o încrâncenare, un refuz al dialogului în CSM. (...) În CSM e o abordare de război. (...) CSM nu are acum un preşedinte, nu are un preşedinte ales”
  • „SIIJ este o instituţie necesară justiţiabilului. (...) Se întâmplă şi nefăcute în Justiţie. (...) Sper ca soluţia normativă va ieşi din campania ideologizată”
  • „Este dreptul Uniunii Europene peste Constituţia României? Eu cred că nu!”
  • „Unii judecători CCR care nu au fost politicieni s-au dovedit mai ideologizaţi #Hashtag”
  • „Criticile aduse de mine referitoare la faptul că anumiţi procurori cu funcţii de conducere au şi alte agende, au şi alte preocupări, că nu merge bine Ministerul Public s-au interpretat ca fiind o afectare a independenţei, a imparţialităţii şi a reputaţiei profesionale a tuturor procurorilor din ţară. A funcţionat aşa: dai în mine, dai în fabrici şi uzine!”
  • „Domnul Ban a recunoscut direct că a fost în echipele mixte”
19528 afișări
Imaginea articolului Victor Alistar, membru CSM: „Ordonanţa Prună este curat neconstituţională, coane Fănică! Problema e că unii nu doresc să renunţe la nişte chei ale Puterii”

Victor Alistar, membru CSM: „Ordonanţa Prună este curat neconstituţională, coane Fănică! Problema e că unii nu doresc să renunţe la nişte chei ale Puterii”

„Procurorii s-au supărat că i-am criticat în emisiunea dumneavoastră. Au spus că acele critici aduse de mine referitoare la faptul că anumiţi procurori cu funcţii de conducere au şi alte agende, au şi alte preocupări, că nu merge bine Ministerul Public s-au interpretat ca fiind o afectare a independenţei – de parcă aş fi vorbit de vreun dosar concret– a imparţialităţii şi a reputaţiei profesionale a tuturor procurorilor din ţară. A funcţionat aşa: dai în mine, dai în fabrici şi uzine. (...) Procurorul general Scutea a făcut plângere la Secţia de Procurori CSM. (...) Oamenii aceştia înţeleg ce înseamnă vocea societăţii? Ai voie să critici funcţionarea structurilor publice. Dar nu poţi să duci o procedură în halul în care ai dus-o. (...) Prin propriile lor acţiuni, emisiunea a arătat nivelul lor de înţelegere. Mie nici acum nu mi s-a comunicat hotărârea, nu e redactată. (...) Eu am făcut ce trebuia să fac. Rolul meu nu e de a oblădui, adevărul uneori supără”, spune Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Despre situaţia din CSM, instituţia din care face parte, Victor Alistar declară următoarele:

„E foarte greu de înţeles ce se întâmplă în CSM. E o încrâncenare, un refuz al dialogului în CSM. (...) În CSM e o abordare de război. (...) CSM nu are acum un preşedinte, nu are un preşedinte ales. (...) Teoretic, instanţa de judecată poate sancţiona CSM, dar zilele trecute instanţa a respins cererea de suspendare a actului administrativ. Magistraţii pot sancţiona atitudinile talibanizate din CSM. Eu pe doamna Chiş nu aş fi votat-o”.

Desfiinţarea SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei sunt obiective şi ale noii coaliţii de guvernare. Victor Alistar crede că SIIJ este necesară justiţiabilului:

„Noul proiect de desfiinţare a SIIJ nu a ajuns în CSM. Părerile mele au fost constante. SIIJ este o instituţie necesară justiţiabilului. (...) Se întâmplă şi nefăcute în Justiţie. (...) Sper ca soluţia normativă va ieşi din campania ideologizată. SIIJ a fost blocată să funcţioneze chiar de CSM. Rezultatele SIIJ nu s-au văzut că nu au avut procurori suficienţi. Dacă mă întrebaţi, SIIJ nu a reuşit să ia taurul de coarne. (...) Prin legile justiţiei nu trebuie reglate centrele de putere din sistemul judiciar. Oamenii politici trebuie să fie precauţi la sugestiile sistemului judiciar. Modificările legilor Justiţiei trebuie să ţină cont de interesul justiţiabilului (...) Discuţia nu trebuie să fie în grupuri de interese politico-judiciare. (...) Mie nu mi se pare că funcţionează Justiţia. Sper să nu afectez independenţa nici pauşal, nici global. (...) Domnul Ban a recunoscut că a lucrat cu experţi. Foarte probabil numărul de cauze rezolvate prin rechizitoriu de domnul Ban să fie aproape cât anii de carieră. Domnul Ban a recunoscut direct că a fost în echipele mixte”.

Şi disputa CJUE-CCR a fost comentată de membrul CSM în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News:

„Şi Consiliul de Stat din Franţa a considerat că CJUE şi-a depăşit competenţele. Este dreptul Uniunii Europene peste Constituţie? Eu cred că nu! (...) CJUE ne spune că va interpreta textul Tratatului de la Lisabona cam cum arăta cel respins. (...) În ipoteza în care ce spuneţi dvs. este real, eu nu pot să o confirm sau să o infirm, atunci ar trebuie să opteze respectivele potenţiale persoane între
între pensia militară şi pensia de magistrat. (...)Nimeni nu s-a gândit că vom ajunge la un conflict pozitiv de competenţă. Este incredibil că ordinea de drept din România să stea pe nişte nisipuri mişcătoare. (...) Este o încordare a CJUE peste Curţile Constituţionale din statele membre. (...) Trebuie să vedem dacă CJUE mai este în competenţele date prin tratat (...). Întrebarea este dacă CJUE are un rol de casaţie peste Curţile Constituţionale din statele membre UE. (...) Situaţiile din Spania, Franţa, Germania – au fost uitate pe drum. Discuţia raţională este mai bună decât polarizarea”.

Despre schimbarea gărzii CCR şi decizia Curţii Constituţionale a României pe Ordonanţa Prună, Victor Alistar a declarat:

„Dezbaterea este ipocrită că CCR este o curte politică. Nu mi se pare că în CCR s-a simţit foarte tare politizarea. Unii judecători CCR care nu au fost politicieni s-au dovedit mai ideologizaţi #Hashtag. Cel mai important este profesionalismul, caracterul şi cultura juridică a fiecăruia (...). Ordonanţa Prună este curat neconstituţională, coane Fănică! Ordonanţa este exemplar de deficitară. În Parlament, erau presiuni ca ordonanţa să rămână în continuare în vigoare. Dacă ordonanţa devenea lege, se deschidea uşa la CCR. Faptul că Parlamentul nu a votat 5 ani Ordonanţa Prună, era în favoarea Ordonanţei Prună. Problema e că unii nu doresc să renunţe la nişte chei ale Puterii”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici