Cursa pentru inteligenţa artificială: OpenAI, Google şi Mistral au lansat noi modele în decurs de 12 ore

OpenAI, Google şi Mistral, un startup francez de inteligenţă artificială, au lansat noi versiuni ale instrumentelor de inteligenţă artificială la o diferenţă de 12 ore una faţă de cealaltă.

292 afișări
Imaginea articolului Cursa pentru inteligenţa artificială: OpenAI, Google şi Mistral au lansat noi modele în decurs de 12 ore

Cursa pentru inteligenţa artificială: OpenAI, Google şi Mistral au lansat noi modele în decurs de 12 ore

Aceste lansări au loc în contextual în care inteligenţa artificială generativă se pregăteşte pentru lansarea preconizată a următoarei versiuni majore a GPT, sistemul care stă la baza chatbotului de succes Chat-GPT al OpenAI, scrie The Guardian.

Prima lansare a fost a lui Gemini Pro 1.5 de la Google, cel mai avansat model de limbaj mare al competitorului său, OpenAI. Noua versiune a fost lansată pentru publicul larg şi are o limită gratuită de 50 de cereri pe zi.

OpenAI a lansat versiunea finală a GPT-4 Turbo. GPT-4 Turbo şi Gemini Pro 1.5 sunt sisteme ,,multimodale", configurate să accepte atât text, cât şi imagine. Suplimentar, Gemini poate accepta, de asemenea, date audio şi video.

Pe piaţa inteligenţei artificiale a apărut şi Mistral, un startup francez de inteligenţă artificială, care a fost fondat de câţiva foşti colegi ai lui Nick Clegg din echipa de inteligenţă artificială a Meta. Compania a lansat, în primele ore ale dimineţii, în Franţa, modelul său, Mixtral 8x22B, printr-un simplu link de descărcare a unui fişier. Compania, la fel ca Meta, adoptă o abordare ,,open source" şi îşi publică gratuit sistemele de inteligenţă artificială pentru ca oricine să le descarce şi să se bazeze pe ele, potrivit The Guardian.

Llama 3 de la Meta şi GPT-5 de la OpenAI, anunţate

Joelle Pineau, vicepreşedinte al departamentului de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale de la Meta, a anunţat, într-o declaraţie pentru Financial Times, că Meta va începe să lucreze la vesiunea Llama 3 în următoarele săptămâni

OpenAI, susţinut de Microsoft, a indicat că următorul său model, care ar trebui să se numească GPT-5, va apărea ,,în curând".

Directorul operaţional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că următoarea generaţie de GPT va arăta progrese în rezolvarea unor ,,probleme dificile", cum ar fi raţionamentul.

,,Vom începe să vedem inteligenţă artificială care poate prelua sarcini mai complexe într-un mod mai sofisticat", a spus el. 

Sistemele de inteligenţă artificială din prezent sunt ,,foarte bune la sarcini mici şi punctuale", a adăugat Lightcap, dar sunt încă ,,destul de limitate" în ceea ce priveşte capacităţile lor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici