„Într-un stat de drept nu există categorii profesionale care să fie intangibile. Propunerea noastră introduce un sistem de evaluare real, obiectiv şi cu implicaţii concrete în cariera magistraţilor, inclusiv a celor de la Înalta Curte. Este inadmisibil ca unii judecători să fie exceptaţi de la orice formă de evaluare profesională, mai ales în contextul în care avem numeroase decizii controversate, care au erodat încrederea cetăţenilor în justiţie”, a declarat deputata USR Oana Murariu, iniţiatoarea proiectului.
Printre modificările propuse se numără reintroducerea evaluării pentru toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, consultarea barourilor locale în procesul de evaluare, pentru un feedback mai realist asupra activităţii magistraţilor, reevaluarea la un an pentru magistraţii care obţin calificativul „Satisfăcător”, precum şi introducerea în dosarul de evaluare a datelor privind contestaţiile admise pentru tergiversarea sau durata excesivă a proceselor.
„Vrem ca evaluările magistraţilor să reflecte realitatea din instanţe, nu să fie ceva pur de formă şi superficial. Când sistemul eşuează în faţa oamenilor, trebuie să avem mecanisme prin care să intervenim”, a adăugat Oana Murariu.
Iniţiativa vizează modificarea şi completarea Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, parte din pachetul privind legile justiţiei.