Prima pagină » Economic » O industrie ce a făcut istorie în Europa e pe cale de dispariție. Situația e gravă. Producătorii vând fabricile și activele din cauza prețurilor la energie

O industrie ce a făcut istorie în Europa e pe cale de dispariție. Situația e gravă. Producătorii vând fabricile și activele din cauza prețurilor la energie

Companiile din domeniu pun în vânzare activele europene, în timp ce își revizuiesc operațiunile din regiune pentru a face față prețurilor ridicate la energie și concurenței din partea fabricilor noi din Asia și Orientul Mijlociu.
O industrie ce a făcut istorie în Europa e pe cale de dispariție. Situația e gravă. Producătorii vând fabricile și activele din cauza prețurilor la energie

Sabic, grupul chimic din Arabia Saudită, colaborează cu bancherii pentru a explora opțiunile, inclusiv o vânzare a activității sale petrochimice europene, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Dow, LyondellBasell, Shell și BP au semnalat, de asemenea, că analizează opțiuni pentru activele din regiune, relatează FT.

Aceste deliberări din industria chimică au loc în contextul în care costurile energiei în Europa rămân ridicate în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022 și în contextul în care industria construiește noi fabrici în alte regiuni. Acest lucru a intensificat presiunea asupra sectorului chimic, care reprezintă aproximativ 5-7% din veniturile din industria prelucrătoare din Europa și angajează peste 1,2 milioane de persoane.

„Sunt planificate multe oferte suplimentare în zone geografice precum China și Orientul Mijlociu. Unele echipe de management se uită la activele europene mai vechi și se gândesc «nu suntem atât de siguri că putem concura»”, a declarat Sebastian Bray, șeful departamentului de cercetare în domeniul produselor chimice din cadrul băncii de investiții Berenberg.

„Care a fost factorul decisiv care a făcut companiile să ia în considerare o ieșire din activele lor? A fost creșterea costurilor cu energia”, a adăugat Bray.

Consiliul European al Industriei Chimice a avertizat în ianuarie că, în ultimii doi ani, au fost programate închideri afectând 21 de situri importante.

Acesta a adăugat că, având în vedere că prețul gazelor este de patru până la cinci ori mai mare decât în SUA, competitivitatea sectorului „este sub presiune” și a solicitat o acțiune urgentă din partea factorilor de decizie din UE.

Reglementările, o altă problemă

„Mediul de reglementare din Europa a condus la provocări din ce în ce mai mari în multe sectoare și lanțuri valorice”, a declarat Jim Fitterling, director executiv și președinte al Dow, la prezentarea rezultatelor companiei pentru trimestrul al treilea.

„Anunțăm o revizuire strategică a anumitor active din Europa, în principal a celor din domeniul nostru de activitate Poliuretani”.

Sir Jim Ratcliffe, proprietarul miliardar al grupului petrochimic Ineos, a avertizat constant că industria chimică britanică se îndreaptă spre dispariție din cauza prețurilor ridicate la energie și a taxelor pe carbon.

„Asistăm la dispariția uneia dintre industriile noastre majore, pe măsură ce producția chimică este stoarsă de viață”, a declarat el în ianuarie. Săptămâna trecută, el a cerut Regatului Unit să „regândească” taxele.

Într-un semn al încercării companiilor europene din industria chimică de a-și asigura aprovizionarea cu gaze mai ieftine și mai puțin volatile, Ineos a declarat săptămâna trecută că a semnat un acord de aprovizionare pe opt ani cu Covestro, o altă companie din industria chimică, pentru gaze din SUA.

Probleme și în România

Creşterea uriaşă a preţurilor energiei electrice şi a gazelor naturale din 2021 şi mai ales 2022 a dus la închiderea de capacităţi de producţie în industria chimică din România, cum a fost cazul unei unităţi din Chimcom­plex, dar şi din Azomureş, cel mai mare pro­ducător de îngrăşăminte chimice din Româ­nia. În aceeaşi vreme, legăturile au fost rupte pe această filieră şi cu Ucraina şi Rusia, furnizori principali de îngrăşăminte.