Prima pagină » Social » Somnul deficitar la bebeluși, posibil semnal timpuriu pentru autism – studiu

Somnul deficitar la bebeluși, posibil semnal timpuriu pentru autism – studiu

Cercetătorii australieni au descoperit o legătură neașteptată între calitatea somnului la sugari și dezvoltarea ulterioară a trăsăturilor autiste.
Somnul deficitar la bebeluși, posibil semnal timpuriu pentru autism - studiu
Sursa foto: X
Andreea Tobias
11 mai 2025, 22:43, Social

Studiul publicat în revista Archives of Disease in Childhood a monitorizat peste 1.000 de perechi mamă-copil, urmărind tiparele de somn la 6 și 12 luni și evaluând caracteristicile de autism la vârsta de 2 și 4 ani.

Rezultatele sunt revelatoare: fiecare oră suplimentară de somn nocturn la vârsta de 6 luni a fost asociată cu o reducere de 4,5% a trăsăturilor autiste la vârsta de 2-4 ani și cu o probabilitate cu 22% mai mică de a primi un diagnostic de autism până la 12 ani.

În mod similar, la 12 luni, copiii care adormeau mai greu prezentau un risc crescut de autism – fiecare 5 minute în plus necesare pentru adormire corespundeau unei creșteri de 1,5% a caracteristicilor autiste.

Până la finalul perioadei de studiu, 64 dintre copiii monitorizați au fost diagnosticați cu autism. Cercetătorii au observat că 42% dintre aceștia utilizaseră melatonină în ultima lună, sugerând că părinții încercaseră deja să gestioneze problemele de somn.

„Constatările noastre sugerează că somnul sugarilor, în special tiparele nocturne, poate servi ca indicator timpuriu al autismului, permițând detectarea precoce și oportunități de intervenție”, notează autorii studiului.

În Australia, autismul afectează 3,2% dintre copii, reprezentând principala cauză de dizabilitate la cei sub 5 ani în 2016. Deși diagnosticul poate fi stabilit fiabil de la vârsta de 24 de luni, copiii australieni sunt diagnosticați în medie la 45 de luni, ratând perioada optimă pentru intervențiile timpurii.