Descoperirea a pornit de la o observație surprinzătoare: pacienții cu cancer de prostată și diabet care luau medicamente ce vizează proteina PPARγ nu au prezentat recidive în perioada urmăririi medicale, transmite Scitech Daily.
Studiul retrospectiv a analizat 69 de pacienți cu cancer de prostată și diabet de tip 2, urmăriți între 2014-2023 de Universitatea Medicală din Innsbruck. Rezultatele au fost completate cu teste pe culturi celulare și experimente pe șoareci.
Pioglitazona nu doar că a încetinit creșterea celulelor canceroase de prostată, dar le-a și modificat metabolismul, îngreunând supraviețuirea și răspândirea acestora. Medicamentul pare să reprogrameze celulele canceroase prin activarea receptorului PPARγ, o proteină cunoscută pentru rolul său în reglarea metabolismului și sensibilității la insulină.
„Pentru prima dată, avem observații clinice care arată că pacienții cu cancer de prostată și diabet zaharat care au primit medicamente care vizează această proteină au rămas fără recidive”, explică profesorul Lukas Kenner, unul dintre autorii principali.
Cercetătorii avertizează însă că sunt necesare studii clinice suplimentare pentru a confirma dacă tratamentul poate fi utilizat și la pacienții cu cancer de prostată care nu suferă de diabet.