Țara baltică, cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, a devenit cel mai performant stat european în domeniul educației în cadrul programului de evaluare internațională a elevilor (Pisa) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), depășind Finlanda, țara sa vecină.
În cea mai recentă etapă a Pisa, care a avut loc în 2022 și ale cărei rezultate au fost publicate un an mai târziu, Estonia s-a clasat pe primul loc în Europa la matematică, științe și gândire creativă și pe locul al doilea după Irlanda la citire.
În timp ce alte state restricționează utilizarea telefoanelor la școală pe fondul îngrijorărilor că acestea afectează concentrarea și sănătatea mintală a copiilor, profesorii din Estonia încurajează în mod activ elevii să folosească dispozitivele ca instrumente de învățare.
În prezent, Estonia lansează o inițiativă națională denumită AI Leap, care va dota elevii și profesorii cu „instrumente și competențe de inteligență artificială de nivel mondial”. OpenAI va face din Estonia un laborator de testare pentru inteligența artificială în școli. Obiectivul este de a oferi acces gratuit la instrumente de învățare AI de top pentru 58.000 de elevi și 5.000 de profesori până în 2027, începând cu elevii de 16 și 17 ani.
Profesorii vor fi instruiți în domeniul tehnologiei, concentrându-se pe învățarea autodirijată și etica digitală și acordând prioritate echității educaționale și alfabetizării în domeniul AI.
Oficialii spun că Estonia va deveni „una dintre cele mai deștepte națiuni care utilizează inteligența artificială, nu doar cea mai saturată de tehnologie”.