Potrivit unui comunicat transmis de bancă, actualul Consiliu de Administrație a fost numit în urma unei selecții riguroase și transparente, aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor în noiembrie 2024. Procesul a fost coordonat de o comisie desemnată de Ministerul Finanțelor și validat ulterior de Banca Națională a României.
Referitor la controversa privind schimbarea sediului central, Exim Banca Românească susține că decizia a fost una strategică, necesară pentru optimizarea activității, și construirea unei imagini corporative, cât și pentru optimizarea costurilor operaționale. Banca subliniază că spațiul a fost ales pe baza unei analize cost-beneficiu realizate de evaluatori independenți și că toate etapele, inclusiv contractul de sublocațiune, au respectat prevederile legale. Mai mult, instituția arată că relocarea s-a făcut în contextul în care imobilul respectiv era deja închiriat de RAAPPS, iar valoarea chiriei nu era cunoscută de bancă din cauza clauzelor de confidențialitate contractuale.
În ceea ce privește performanțele financiare, Exim subliniază rezultatele obținute în ultimii 13 ani sub conducerea președintelui Traian Halalai: profit cumulat de 520 milioane lei, creșteri semnificative ale activelor, creditelor și depozitelor – toate fără sprijin financiar guvernamental.
Instituția precizează că fuziunea cu Banca Românească, finalizată în decembrie 2022, a fost un proiect fără finanțare publică, susținut exclusiv din capitaluri proprii. În plus, capitalizarea recentă de 250 milioane euro aprobată de Guvern a fost avizată de Comisia Europeană ca fiind conformă cu principiile economiei de piață.
„Exim Banca Românească reafirmă întreaga disponibilitate de colaborare cu Prim-ministrul României, Ministerul Finanțelor și orice autoritate de control competentă, pentru clarificarea tuturor aspectelor ridicate în spațiul public și pentru protejarea reputației unei instituții bancare strategice pentru economia națională”, se arată în comunicatul transmis de bancă.
Declarația survine pe fondul tensiunilor apărute în contextul reformei administrației publice.
„Nesimțirea e mare în multe locuri”, a reacționat vineri premierul Ilie Bolojan, după ce a relatat, într-o conferință de presă la Guvern, cazul unei clădiri a RA-APPS care a fost închiriată la “un privat” pentru a fi ulterior reînchiriată “cu câteva zeci de mii de euro lunar, de mulți ani”, unei bănci de stat.