Deși datele disponibile nu indică faptul că Stratus ar provoca o formă mai severă a bolii față de alte tulpini, ar putea fi totuși mai transmisibilă și s-ar putea transforma curând în varianta dominantă la nivel mondial. Pe 25 iunie (ultima dată la care a fost actualizat raportul), fusese deja detectată în 38 de țări, în principal în regiunile din sudul și sud-estul Asiei, dar și cu o prezență semnificativă în Spania, scrie 20minutos.
Mai exact, în prezent, XFG este una dintre cele șapte variante aflate sub monitorizarea OMS, fiind cea mai recent adăugată, după NB.1.8.1 (Nimbus), care rămâne, deocamdată, varianta dominantă la nivel global.
Varianta Stratus este o tulpină recombinantă a subvariantelor LF.7 și LP.8.1.2, ceea ce înseamnă că conține material genetic din ambele. Acest tip de variante poartă în denumire un „X” în față, ca în acest caz.
Potrivit profesorului de Boli Infecțioase și Microbiologie de la Universitatea din Queensland, Paul Griffin, citat de publicația științifică The Conversation, recombinarea și alte modificări spontane sunt fenomene frecvente în cazul SARS-CoV-2. Totuși, acestea pot deveni o problemă atunci când duc la apariția unei subvariante care este mai periculoasă sau mai contagioasă.
De exemplu, virusul poate suferi suficiente modificări astfel încât sistemul imunitar să nu-l mai recunoască eficient, fie după infecții anterioare, fie după vaccinare – fenomen cunoscut sub numele de evaziune imunitară. Asta înseamnă că oamenii devin mai susceptibili în fața noii variante, ceea ce poate duce la creșterea numărului de cazuri sau chiar la apariția unor noi valuri de COVID la nivel global.
Mai precis, Stratus prezintă patru mutații importante în proteina spike – o structură aflată la suprafața particulelor virale care permite virusului să se atașeze de celulele noastre. Unele dintre aceste mutații ar putea ajuta agentul patogen să evite acțiunea anumitor anticorpi.
De fapt, unele studii timpurii (precum cel publicat recent în prestigioasa revistă științifică The Lancet) sugerează o reducere de până la 50% a eficienței anticorpilor noștri împotriva acestei noi variante.