Psihiatri din sistemul de sănătate britanic și cercetători universitari afirmă că există dovezi tot mai numeroase că chatbot-urile AI ar putea „contribui la declanșarea sau agravarea” unor tulburări psihice de tip psihotic, relatează The Telegraph.
Într-un nou articol academic, un grup medici și experți avertizează că chatbot-urile AI au tendința de a „reflecta, valida sau amplifica conținutul delirant sau megaloman”, ceea ce ar putea determina persoanele cu probleme psihice să-și piardă contactul cu realitatea.
În special, tendința acestor chatbot-uri de a fi de acord cu utilizatorii poate agrava iluziile celor care suferă de tulburări mintale. OpenAI a recunoscut că ChatGPT a oferit aprecieri inutile și excesive utilizatorilor.
Fenomenul a fost denumit informal „psihoza ChatGPT”, iar zeci de persoane pe rețelele de socializare au afirmat că apropiații lor au suferit o cădere psihică după ce au devenit dependenți de ChatGPT.
Simptomele psihozei pot include dificultăți în a distinge realitatea de fantezie și apariția unor convingeri bizare și delirante.
Tom Pollack, lector la King’s College London și unul dintre autorii studiului, a declarat că unele relatări despre „psihoza ChatGPT” includ persoane care „și-au asumat o misiune mesianică” sau care susțin că au fost „ridicate la un nou stadiu al evoluției umane”.
Søren Dinesen Østergaard, profesor la Spitalul Universitar Aarhus din Danemarca, a publicat în 2023 un articol în care avertiza că chatbot-urile AI pot „genera iluzii” la persoanele predispuse la psihoză.
„Este posibil să ne confruntăm cu o problemă majoră de sănătate mintală publică, iar ceea ce vedem acum să fie doar vârful aisbergului”, a spus el.