„Este inacceptabil ca în 2025 un om, un pacient să sufere și să urle de durere și să nu îi fie administrat tratamentul corespunzător”, este poziția exprimată de ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, la Digi24, în legătură cu cazul pacientei cu arsuri grave de la Spitalul Floreasca.
Ministrul a dezvăluit că s-a implicat personal în transferul pacientei în Belgia și că a luat cunoștință de scrisoarea deschisă publicată de sora acesteia.
Întrebat despre măsurile luate în urma acestui caz, Rogobete a răspuns că a trimis prin ordin ministerial Corpul de Control al Ministerului Sănătății pentru verificări, precizând că speră să aibă rezultatele până a doua zi.
„Am discutat și am sesizat Colegiul Medicilor din România pentru demararea unei anchete disciplinare cu privire la verificarea respectării protocolelor pentru analgezie și pentru controlul durerii”, a declarat ministrul, subliniind că situația este „revoltătoare”.
Referitor la eventualele nereguli identificate, ministrul a explicat că nu dorește să se pronunțe prematur până nu va avea rezultatele tuturor celor trei controale în curs.
Întrebat despre posibila reevaluare a structurii centrului, ministrul a confirmat că aceasta este scopul grupului de lucru înființat prin Ordinul de Ministru semnat în aceeași zi.
Ministrul și-a exprimat „dezacordul total” față de situația descrisă în scrisoarea deschisă: „Este inacceptabil ca în 2025 un om, un pacient să sufere și să urle de durere și să nu îi fie administrat tratamentul corespunzător”.
Întrebat despre problema de fond legată de lipsa de personal, ministrul a răspuns că așteaptă rezultatele Corpului de Control și ale Colegiului Medicilor din România înainte de a se pronunța.
Referitor la lipsa de medicamente raportată de pacientă, care a fost nevoită să aducă medicamente de acasă, Corpul de Control va verifica aspectele administrative privind stocurile și comenzile, pentru a stabili dacă a existat discontinuitate în aprovizionare.
Ministrul a subliniat că secțiile de arși sunt finanțate direct de Ministerul Sănătății prin programul Acțiuni Prioritare, nu prin bugetul spitalului sau rambursările CNAS.
Întrebat despre procedurile de curățenie din spital, ministrul a răspuns că acestea diferă de la spital la spital, iar în cazul Spitalului Floreasca există personal propriu, dar și contracte cu furnizori externi pentru servicii de deratizare. A anunțat că aceste contracte vor fi verificate.
Referitor la fotografia cu gândaci din spital, ministrul a declarat că aceasta este singura sesizare primită în ultima săptămână pe această temă.
Întrebat ce verificări suplimentare sunt necesare în astfel de situații, ministrul a răspuns ferm: „Înainte de toate e nevoie ca oamenii să-și facă treaba. Este nevoie ca managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri, nu doar de la Floreasca, ci din întregul sistem să-și facă treaba”.
„Este momentul ca oamenii să înțeleagă că trebuie să-și facă treaba. Cine nu înțelege acest lucru va pleca. Poate că nu sunt luat suficient în serios, dar credeți-mă, că cine nu face treaba pleacă din acest sistem”, a încheiat ministrul.
O pacientă cu arsuri grave a fost internată 53 de zile la Spitalul Floreasca după explozia centralei termice din locuința sa, în timp ce își salva copiii. Familia acuză tratamente inumane: dureri cumplite netratate, infecții nosocomiale ascunse și gândaci în salon. Sora pacientei a relatat pe Facebook că zonele arse erau lăsate să se lipească de cearșafuri, apoi desprinse brutal, provocând dureri suplimentare.
Sora, donatoare de piele pentru grefele chirurgicale, a mai relatat că medicii au declarat-o pe pacientă „cauză pierdută” în iulie, apoi au obstrucționat transferul în străinătate, refuzând să elibereze documentele necesare. Spitalul susținea că este „acreditat” și oferă „tratamente la standarde înalte”.
Pacienta a fost în final transferată în Belgia cu avionul DSU, unde medicii au confirmat infecțiile și au stabilit un plan de tratament.