Prima pagină » Știri externe » Premierul pakistanez vrea ca Islamabadul să supervizeze atacurile cu avioane fără pilot ale CIA

Premierul pakistanez vrea ca Islamabadul să supervizeze atacurile cu avioane fără pilot ale CIA

O "supervizare" din partea Guvernului pakistanez a operaţiunilor CIA cu avioane fără pilot ar eficientiza acest program, care slăbeşte eforturile Islamabadului de a obţine o susţinere populară contra extremismului, a declarat premierul Yousuf Raza Gilani, relatează Time în ediţia electronică.
13 mai 2011, 14:07, Știri externe

Premierul pakistanez a apreciat, într-un interviu acordat revistei americane, că atacurile CIA împotriva militanţilor suspecţi din zonele tribale, la frontiera cu Afganistanul, reprezintă unul dintre motivele deteriorării relaţiilor între Washington şi Islamabad, subliniind că o continuare a cooperării cu americanii ar putea chiar afecta Guvernul său.

„Nimeni nu poate învinge fără susţinerea populaţiei”, a subliniat Gilani. „Eu spun că este războiul meu, dar când avioanele fără pilot lovesc, oamenii întreabă «Deci, al cui război este?»”, a adăugat acesta. Cu toate acestea, premierul Pakistanului s-a oferit, pentru prima dată în mod public, să susţină atacurile avioanelor fără pilot pe teritoriul pakistanez, afirmând că este deschis unei renegocieri a termenilor programului CIA.

„Se poate ajunge la o strategie a (operaţiunilor) avioanelor fără pilot”, a subliniat Gilani. „Dacă atacurile avioanelor fără pilot vor fi eficiente, atunci vom putea dezvolta o strategie comună pentru câştigarea (susţinerii) opiniei publice”, a continuat premierul pakistanez. „Poziţia noastră este că tehnologia (avioanelor americane fără pilot) trebuie să ne fie transferată”, a insistat el.

Mai mult, Gilani a adăugat că ar aproba o politică prin care CIA să poată continua să opereze avioanele fără pilot „sub supervizarea” pakistaneză. Această declaraţie marchează o delimitare faţă de poziţia de denunţare publică a atacurilor avioanelor fără pilot drept „încălcări intolerabile ale suveranităţii”, comentează Time.

În pofida referirii sale constante la „deficitul de încredere” între cele două ţări, Gilani a mai spus că speră la o „restaurare” a unor legături „mai strânse” cu Washingtonul, subliniind că acestuia îi revine sarcina să câştige susţinerea cetăţenilor pakistanezi. „Trebuie să facă ceva pentru public, care să-l convingă că SUA susţine Pakistanul”, a spus el, citând, ca exemplu, Acordul Nuclear Civil SUA-India din 2008. „Pretindeţi că este un parteneriat strategic? Că suntem cei mai buni prieteni?”, a încheiat premierul pakistanez în interviu, pe un ton „rănit”, recitând versuri din poezii de dragoste în urdu.